Kultur

Princess Nokia gör opinionsbildande rap

Princess Nokia

KONSERT · POP/HIPHOP. Posthusplatsen, Malmö 11/8.

Destiny Fransqueri är en New York-konstnär som uppträtt under olika alias. Ibland är hon intresserad av politisk punk, ibland gör hon superflummiga skisser där hon pratar om att känna in energier och som Princess Nokia gör hon någorlunda vanlig rap som blandas upp med ett opinionsbildande i frågor om sexualitet, identitet och maktordningar mellan olika grupper.
Under hennes spelning på Posthusplatsen är det aldrig någon låt som får mest applåder utan alltid en utäggning eller dj:ns mellanspel av Aaliyahlåtar. Jag tror att fler danssteg tas till Aaliyah än till Princess Nokia-hits under hennes korta framträdande men det är å andra sidan en svår artist att tävla mot.
”Tomboy”, ”Kitana” och ”Brujas” inleder med mycket stöd från publiken i refrängerna. Ändå är det svårt att veta vad skillnaden hade varit om hon läst upp låttexterna istället för att som nu rappa långsamt över de egna studioinspelningarna. Musiken är medveten ganska underproducerad – aliaset har hon valt efter gamla nittiotalsmobiler som man kan spela Snake på, inte som svenska rapartister där en Nokia används som symbol för en enkel telefon att säkert sälja droger med – och enkel.
Live hörs det ännu tydligare hur liten roll själva musiken spelar i hennes artisteri. Istället är det konsertreglerna om att tjejer ska stå längst fram och att showen alltid ska stoppas när någon verkar störa eller trakassera en kvinna i publiken som får absolut mest jubel och danssteg.
Läs alla artiklar om: Malmöfestivalen 2017
Gå till toppen