MFF

MFF:s serieledning växer – AFC tog skrällpoäng borta mot AIK

En seger på fem matcher. AIK fick bara oavgjort (1–1) hemma mot tabelljumbon AFC Eskilstuna.

Nicolás Stefanelli missade flera lägen när AIK bara fick 1–1 hemma mot AFC Eskilstuna.Bild: Anders Wiklund/TT
Med Malmö i ett förmodat ointagligt försprång hårdnar kampen om Europa-platserna där bakom. Enbart sju poäng skiljde mellan tvåan och elvan i tabellen inför omgång 18.
AIK, med anfallarna Chinedu Obasi, Nicolás Stefanelli och Henok Goitom på plan samtidigt, satte tryck direkt mot AFC Eskilstuna. En förväntad matchbild när toppen möter botten.
Men tabelljumbon från Eskilstuna har Mohamed Buya Turay.
I den 18:e minuten ställde gästerna om snabbt. Omar Eddahri lämnade över bollen till Turay, som först fintade ner Per Karlsson på marken och sedan dribblade av målvakten Oscar Linnér innan han rullade in 1–0 i öppet mål. Solomålet tystade Friends arena, bortsett från ett tiotal supportrar på bortasektionen.
AIK tappade efter baklängesmålet. Även om hemmalaget hade fortsatt mest boll var det AFC som gjorde mest av sitt innehav.
Turay, som har gjort sex mål i allsvenskan, skapade två farliga lägen på kort tid. Anfallaren tog emot en långboll och sköt ett skott på halvvolley som Linnér klarade. Några minuter senare var ett friläge inom räckhåll men Turay orkade inte riktigt springa ifrån Nils-Eric Johansson och tog ett tidigt avslut som Linnér räddade.
Bästa läget att göra 2–0 för AFC fick i stället Turays anfallspartner Simon Alexandersson när han omarkerad nickade utanför från nära håll.
Efter paus startade AIK, precis som i första halvlek, piggt. Och i den 54:e minuten kom utdelningen.
Goitom lyfte in bollen i straffområdet i blindo och där dök Kristoffer Olsson upp och placerade in 1–1 på volley. Olssons första mål i allsvenskan.
Med ny energi fortsatte AIK att trycka tillbaka tabelljumbon. På en kort hörnvariant avlossade Stefanelli ett volleyskott som strök ribban.
Med kvarten kvar borde Stefanelli ha gjort mål. Frispelad av Daniel Sundgren försökte argentinaren skjuta lågt men AFC-målvakten Alireza Haghighi räddade med en benparad.
Haghighi stod i vägen igen i den 90:e minuten när inbytte Johan Blomberg avslutade från nära håll.
Poängtappet innebär att AIK får se sig nerpetat av Sirius till tredje plats. För Eskilstuna är, poäng till trots, utgångsläget tufft med åtta poäng upp till kvalplatsen och Sundsvall, som dessutom har en match mindre spelad.
Gå till toppen