Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Afghanistan-protester sprider sig i Sverige

I flera städer ordnas aktioner till stöd för de sittstrejkande på Medborgarplatsen i Stockholm. Bland annat i Malmö där ensamkommande och sympatisörer samlas utanför stadshuset. Demonstranterna kräver ett stopp för utvisningarna till Afghanistan.

Abdullah Moradi och Farhad Moradi hade kommit till stadshuset i Malmö på söndagen för att protestera mot utvisningar.Bild: Patrik Renmark
I helgen har ett 30-tal personer samlats i en manifestation utanför stadshuset i Malmö. Anledningen är att de vill stötta nätverket Ung i Sverige som sedan en vecka sittstrejkar i Stockholm.
– Målet är att stoppa utvisningarna till Afghanistan, säger Sandra Svensson, från nätverket Skåne för amnesti.
På trappan utanför stadshuset sitter vännerna Abdullah Moradi och Farhad Moradi. Abdullah har fått uppehållstillstånd i Sverige, men säger att han är på plats för att stötta Farhad och alla andra som fortfarande väntar på besked eller som ska skickas tillbaka.
– Jag tänker hela tiden på mina kompisar och på varför de skickas till döden i Afghanistan. De skickas till ett helvete kan man säga, till ett land som inte är säkert, säger han.
Manifestationen i Stockholm – som samlar ensamkommande afghanska asylsökande – kräver att Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik ska träffa dem personligen och avge ett löfte om att stoppa utvisningarna till Afghanistan. Ribbenvik har avböjt att träffa demonstranterna, men har skrivit ett mejlsvar.
I svaret skriver Ribbenvik att läget i Afghanistan bedöms som allvarligt, men att konflikten inte nått en nivå där den drabbar alla i hela landet.
Protesten inleddes på Mynttorget, men den flyttades av säkerhetsskäl till Medborgarplatsen sedan demonstranterna attackerats av högerextremister.
I Malmö deltar både ensamkommande och sympatisörer i manifestationen. Samtidigt är Skåne för amnesti på plats på Malmöfestivalen där de står med banderoller och delar ut flygblad. Liknande stödaktioner pågår, eller har genomförts, i Göteborg, Linköping, Jönköping och Luleå.
– Vi riktar oss till Migrationsverket och till politiker. Afghanistan är ett av världens farligaste länder just nu, säger Sandra Svensson.
Under helgen har några i gruppen övernattat utanför stadshuset och Sandra Svensson berättar att många förbipasserande har visat sitt stöd genom att komma med mat och filtar. Manifestationen ska avslutas på söndagskvällen, men nästa helg planerar Skåne för amnesti att hålla en liknande manifestation på Gustav Adolfs torg.
– Vi ska hålla på varje helg tills vi får igenom våra krav. Det är det som är planen, säger Sandra Svensson.
Arrangörerna i Stockholm har fått tillstånd att hålla allmänna sammankomster som får pågå från morgon till kväll fram till den 23 augusti.
Fakta

Ribbenviks svar till Ung i Sverige

I ett mejlsvar till Ung i Sverige skrev Migrationsverkets generaldirektör på onsdagen att myndigheten följer utvecklingen i Afghanistan. Läget i landet bedöms som allvarligt och har försämrats det senaste året.

"Det finns dock fortfarande stora skillnader mellan olika delar av landet och även inom regioner. Vår bedömning är att konflikten inte nått en nivå där den drabbar alla i hela landet, alltså den nivå som krävs för att alla som kommer därifrån har rätt att stanna."

Källa: Migrationsverket

Demonstration utanför stadshuset i protest mot utvisningar.Bild: Patrik Renmark
Gå till toppen