Familj

Hon har redan klarat av 40-årskrisen

Fyrtioårskrisen har hon redan haft och kalaset var för en vecka sedan. Ändå är det inte förrän på måndag kocken, bagaren och konditorn Marie Skogström fyller 40 år. – Vad som händer då vet jag inte, säger hon.

Här trivs Marie Skogström bäst; i köket på Mat och Vin i Slottsparken.Bild: Lars Brundin
De flesta känner henne som vinnare av baktävlingen Dessertmästaren i TV 2013 men själv menar hon att hon är så mycket mer:
– Visst jag vann den tävlingen och det har gått bra för mig även i Årets Wilhelmina och Coup Dessert men jag känner mig mest som kock, förklarar hon över en kopp kaffe i familjens restaurang i Slottsparken i Malmö.
– Det är här jag är mest när jag inte gör TV eller olika event. Niagara tar Peter hand om.
Niagara är restaurangen på Malmö Högskola som paret driver sedan några år medan Mat och vin i Slottsparken har funnits med sedan flytten från Stolpaberga i Bunkeflo för tio år sedan.
Peter är Maries make sedan många år och tillsammans har de byggt upp sin verksamhet så att den idag går förhållandevis bra.
– Fast vi har slitit länge för varenda spänn, konstaterar hon.
Hon kommer ursprungligen från en liten by norr om Växjö och karriären började på restaurangen PM och vänner i Växjö. Sedan bar det vidare till Petri Pumpa i Malmö och så småningom till köket i Stolpaberga.
Nu är catering- och kursverksamheten flyttad in till stan och även paret har hunnit flytta från villan i Bunkeflo till en gård i Bara.
– Det är väl typiskt att man ska flytta när man har renoverat färdigt, säger hon och berättar samtidigt om röran som omger deras senaste projekt i Bara.
– Men vi trivs i Bara och barnen har hamnat i en bra skola.
Själv har hon också börjat trivas mer med livet sedan hon fick en dipp för några år sedan.
– Det var nog då jag fick min fyrtioårskris. Jag hade precis vunnit Dessertmästarna och jobbade massor. Samtidigt ville jag inte bli TV-kändis utan funderade på vad jag skulle göra istället.
Hon åkte hem till föräldrarna på gården utanför Växjö och gick runt i skogen samtidigt som hon funderade på livet.
– Jag lärde mig då att jag aldrig mer vill jobba med en kvällskrog. Vi har varit borta från barnen så många kvällar att det fick vara nog. Vill jag jobba kvällar så kan jag göra det när jag fyllt 55 och barnen är utflugna.
De bägge barnen Filippa och Buster är dessutom hennes värsta kritiker:
– Det spelar ingen roll hur mycket gott bröd jag bakat hemma. De vill ändå helst ha köpebröd och om jag lagat något extra gott till middag så vill de hellre ha spagetti med köttfärssås eller köpepizza, säger hon med en suck som många småbarnsföräldrar känner igen sig i.
Födelsedagen hade hon helst inte tänkt fira eftersom paret har en stor beställning nu i helgen men hur det nu var så blev det ändå en fest, fast en vecka innan födelsedagen.
– Det var en jättekul fest och att ta hand om gäster och laga mat är ju det bästa jag vet, så då fick det bli så.
Förutom baktävlingarna har Marie även ställt upp i Årets Kock, men där kom hon inte längre än till semifinal samma år som maken Peter vann tävlingen.
– Jag har efteråt fått höra att de inte ville ha ett äkta par i finalen utan hellre folk från olika delar av landet, konstaterar hon men tillägger att idag skulle ingen tänka så:
– Det är så ont om kvinnor i tävlingen att de aldrig skulle våga.

Marie Skogström

Aktuell: Fyller 40 år den 14 augusti.
Gör: Kock och restaurangägare.
Familj: Maken Peter J Skogström och barnen Filippa och Buster.
Bor: På en gammal gård i Bara.
Framtiden? – Jag ska bli bättre på att inte ta på mig för många jobb.
Gå till toppen