Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Mats Skogkär: Än är Ygeman inte över bäcken.

Förre inrikesministern Anders Ygeman (S) fick rosor och applåder efter att han valts till partiets gruppledare i riksdagen.Bild: Christine Olsson/TT
Anders Ygeman (S), som lite nesligt tvingades bort från inrikesministerposten på grund av oppositionens hot om misstroendevotum, hedrades i veckan med ett nytt, tungt förtroendeuppdrag: gruppledare i riksdagen för Socialdemokraterna.
Det är i linje med Socialdemokraternas förklaringar till Transportstyrelseskandalen: de fel som begåtts ligger på tjänstemannanivå. Utom möjligen vad gäller infrastrukturminister Anna Johansson (S), som fick gå samtidigt med Ygeman.
Enligt regeringens historieskrivning – som inte nödvändigtvis överensstämmer med verkligheten – fick justitiedepartementet, Ygemans departement, i september 2015 information av Säpo om Transportstyrelsens "haveri". Om detta lyckades Ygeman förbli okunnig till januari året därpå. I ytterligare närmare ett år lyckades Ygeman i sin tur undgå att föra vetskapen om detta säkerhetsmässiga svarta hål vidare till sin chef, statsminister Stefan Löfven (S). En av Ygemans mindre eleganta bortförklaringar till denna smått osannolika informationsmiss, var svårigheterna att hitta en lämplig lokal där för rikets säkerhet så allvarliga frågor kunde avhandlas ostört.
Redan i samband med regeringsombildningen gjorde statsminister Stefan Löfven klart att Ygeman väntas spela en central roll i nästa års valrörelse. Det ryktas även att Ygeman utlovats en ny stadsrådspost efter valet.
Fast det förutsätter inte bara valseger utan sannolikt även att Ygeman tar sig något så när helskinnad genom den granskning av Transportstyrelseaffären som konstitutionsutskottet inleder på torsdag. Det är långtifrån säkert.
Gå till toppen