Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vittne: ”Han sköt hej vilt i lokalen”

Under söndagsmorgonen sköt någon på en fest i en föreningslokal på Ystadvägen. Enligt vittnen på platsen ska en okänd man kommit in i lokalen och skrikit ”Vem slog min bror?” Sedan ska han skjutit mot festdeltagarna. Två män vårdas med livshotande skador på Sus i Malmö.
– Jag är skiträdd, jag fattar inte om det här är film eller på riktigt, säger ett vittne.

Efter en kort stund fann man tre skadade personer.Bild: Patrick Persson
Efter skottlossningen har Sveriges justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) uttalat sig på Twitter. Han skriver att det inom kort kommer förslag på en skärpt vapenlag.
Malmös polismästare svarar honom: ”Vi ser fram emot ditt engagemang i frågan. Vi har det verkligen tufft på Malmöpolisen, inte minst med resursen och behöver full support”.
Morgan Johansson svarar honom:
Det var vid klockan 05.50 som polis och ambulanser larmades till en skjutning vid en föreningslokal på Ystadvägen, där det pågick en större fest. Två personer med livshotande skador fördes till akuten i Malmö. En man är i 20-årsåldern, den andra i 25-årsåldern. En man i övre tonåren fördes till akuten i Lund med lindriga skador.
– Vi kan inte säga mer än så om skadorna, säger Anna Möller på Region Skånes pressjour.
Det hela ska ha börjat med att minst två personer hamnat i bråk med varandra i eller utanför festlokalen. En av ska ha varit en av festdeltagarna. Den andra personen ska ha varit utomstående, berättar vittnen på plats.
Efter att bråket ska en utomstående man ha kommit in i festlokalen. Han ska ha gått in med ett vapen höjt i luften.
– Han höll upp vapnet och skrek ”Vem slog min bror?”, sedan började han skjuta hej vilt i lokalen, berättar en kvinna som deltog i festen.
Enligt vittnen ska personer som stod på dansgolvet träffats av skotten. En person ska ha träffats i bröstet, berättar en man som befann sig i lokalen. Han uppskattar att gärningsmannen avlossade fem eller sex skott.
– Jag är skiträdd, jag fattar inte om det här är film eller på riktigt, säger mannen.
När polisen kom fram befann sig ett hundratal mycket upprörda personer utanför lokalen vid Ystadvägen. Efter en kort stund fann polisen tre skadade personer.
När ambulanserna kom fram till platsen lastades de skadade i var sin ambulans för transport till akuten i Malmö.
Bild: Patrick Persson
– Vi vet inte vad som hänt och hur skottlossningen har gått till men vi jobbar nu med att samla in information, sa Anna Göransson vid polisens ledningscentral strax efter skjutningen.
Enligt polisens hemsida rubriceras händelsen som försök till mord eller dråp. Vid 09.00 under söndagen var Ystadvägen fortsatta avspärrad.
– Vi kommer att genomföra en teknisk undersökning under morgonen. Det är flera patruller på plats och hjälper till. Vi har också hjälp av vapenhund, säger Anna Göransson.
Enligt Sydsvenskans fotograf fick två av de skadade fått hjärt- och lungräddning av polisen.
Bild: Patrick Persson
När polisen kom fram var ett hundratal mycket upprörda personer utanför lokalen vid YstadvägenBild: Patrick Persson
Poliser var tvungna att flytta skottskadade för att ambulanspersonal skulle kunna ge vård. Det ska ha varit tre ambulanser på plats.
Efter att de skadade personerna förts till sjukhus ska situationen fortsatt varit stökig och polisen ska enligt uppgifter ha varit tvungna att agera för att få kontroll över situationen.
– Jag kan inte kommentera det men det är klart att väldigt många personer var mycket upprörda och chockade. Då kan det bli stökigt, säger Anna Göransson.
Enligt Sydsvenskans fotograf på plats omhändertogs personer av polis, men dessa personer ska inte vara misstänkta för skottlossningen.
Vid klockan 06.20 spärrade polispersonal av akuten i Malmö.
I nuläget har polisen inga spår efter skytten som snabbt försvann efter skjutningen i lokalen.
Det är Malmö stad som ansvarar för uthyrningen på Föreningarnas hus. Johan Hermansson är fritidsdirektör på Malmö stad. Under söndagen försöker de få reda på vad det var för verksamhet som ägde rum när skottlossningen skedde – och om det var den förening som står på hyreskontraktet som vistades i lokalen, berättar han.
Johan Hermansson har inte haft möjlighet att kolla på det specifika kontraktet för lokalen, men enligt honom får man inte ha aktiviteter i Föreningarnas hus den tiden på dygnet då skottlossningen ägde rum.
– Vi är intresserade av att veta vad det var för verksamhet som hände i huset. Som vi ser det ska det inte vara någon verksamhet den tiden på dygnet, säger han.
Bild: Patrick Persson
Gå till toppen