Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Poliser drack kaffegök på nykterhetskafé

Många byggnader i Lund bär på en historia. Sydsvenskans fotograf Ingemar D Kristiansen har samlat några av dem i ord och bild, som vi publicerar varje söndag under sommaren.
Vet du vilken byggnad det här handlar om?

Bild: Ingemar D Kristiansen
I det här huset öppnade en kvinna vid namn Brage ett nykterhetskafé som hon döpte till Café Blå bandet på 1890-talet.
Blå bandet var en världsomfattande nykterhetsrörelse som grundandes i USA 1877. Men inte förrän 1903 bildades det en lokalförening i Lund, så Brage var före med sitt kafé.
Brage annonserade i Lundatidningarna: ”Öppet alla dagar från kl 8 f.m till 10 e.m. Tidningsläsrum med ett 40- tal tidningar af alla politiska färger”.
August Strindberg besökte caféet en gång och han beskrev sitt besök så här: “blå-bleka och utpinade fysionomer, hemska och elaka ögon och en tystnad som icke är frid av Gud”.
På 1920-talet hade två poliskonstaplar för vana att under sin patrullering på Lunds gator slinka in på kaféet och slå sig ned längst in i det innersta rummet för att beställa in en kanna kaffe och med sin medhavda plunta ta ett par kaffegökar. Servitriserna lär ha sett mellan fingrarna med detta fast det var ett nykterhetskafé.
Men en dag höll det på att gå illa för de båda konstaplarna. Deras nya chef, poliskommissarie Settergren, hade nämligen fått reda på vad hans båda konstaplar höll på med. Han begav sig till caféet för att visitera dem och se om det stämde.
Men servitriserna hann varna de båda kaffegökande konstaplarna och byta ut kaffekopparna. Resten av pluntans innehåll hälldes snabbt ner i kaffekannan och pluntan gömdes undan. Så när poliskommissarien kom in på caféet fann han inget anmärkningsvärt.
Har du listat ut vilket hus det handlar om? Det rätta svaret hittar du här.
Läs alla artiklar om: Byggnader berättar
Gå till toppen