Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svedala

Tomelilla underkände kvaliteten – Svedala placerade barn hos kritiserat par

Tomelilla sade upp avtalet med ungdomshemmet efter brister i verksamheten och misstanke om bedrägeri. Men det hindrade inte socialförvaltningen i Svedala att placera tre barn hos paret som drev hemmet.

Socialförvaltningen i Svedala visste att kollegorna i Tomelilla sagt upp avtalet med parets ungdomshem på grund av bedrägerimisstankar och bristande kvalitet.Bild: Mats Amnell
Barnen har omhändertagits eftersom föräldrarna inte kan ta hand om dem på ett tryggt och bra sätt. Istället har barnen placerats i ett socialt jourhem hos ett gift par på en ort i Skåne.
En anhörig till föräldrarna, med nära kontakt med barnen, menar att de far illa. Hon berättar om en händelselös tillvaro, få kontakter med jämnåriga och utan den omtanke och värme som barn behöver. Tidvis, säger hon, är de vuxna i jourhemmet lättirriterade och fäller nedsättande kommentarer.
Enligt den anhöriga vantrivs barnen och vill inte vara kvar hos paret. Hon har kontaktat socialförvaltningen i Svedala, informerat om vad hon fått veta av barnen och begärt att de ska flyttas till ett annat familjehem. Men så har ännu inte skett.
Tidigare drev paret ett ungdomshem där Tomelilla kommun placerade ensamkommande ungdomar. Förra året polisanmäldes verksamheten för bedrägeri sedan kommunen upptäckt felaktig fakturering på 3,2 miljoner kronor. Paret har hela tiden förnekat att något fel gjorts.
Polisen lade ned utredningen eftersom det inte gick att bevisa att brott begåtts. Men kommunen vidhåller fortfarande att faktureringen varit felaktig.
Misstankarna gjorde att kommunen flyttade alla ungdomar från parets ungdomshem, som fick stängas.
Men Madeleine Moberg, socialchef i Tomelilla, menar att det troligen skulle ha skett ändå eftersom man inte var nöjd med kvaliteten.
– Vårt tålamod var på upphällningen. Det var många brister på kort tid. Om det hade fortsatt hade vi sagt upp avtalet. Våra socialsekreterare fick många samtal från ungdomarna med klagomål på olika saker som inte fungerade.
– Vi hade flera allvarliga samtal med dem. Trots det fortsatte klagomålen. Verksamheten kändes inte seriös, säger hon.
Sydsvenskan har tagit del av protokollen från de senaste två tillsynsbesöken som Inspektionen för vård och omsorg, IVO, gjorde på det nu nedlagda hemmet. Där framförs kritik mot bristande bakgrundskontroll av anställda. I övrigt är slutsatsen att ungdomarna verkar trivas på hemmet.
Fredrik Palmgren, tillförordnad områdeschef inom socialtjänsten i Svedala, säger att sekretessbestämmelser hindrar honom från att uttala sig om ärendet med de omhändertagna barnen.
Generellt, säger han, utreder socialtjänsten noggrant alla blivande jour- och familjehem innan några barn eller unga placeras där.
Besök på plats, möten och intervjuer hos socialtjänsten kombineras med referenstagning och kontroller mot socialregistret, försäkringskassan och polisens belastnings- och misstankeregister. En utomstående psykolog kontrollerar i efterhand att utredningen uppfyller kraven.
När barn eller unga väl placerats i ett hem följs detta upp genom telefonkontakt och besök av socialtjänsten.
Varför valde ni att placera tre barn hos ett par som misstänkts för bedrägeri och där en annan kommun ansåg att parets verksamhet inte höll måttet?
– Vi kände till misstankarna. Men utredningen lades ned och det finns ingen dom i ärendet. I fall där det finns frågetecken fokuserar vi särskilt på detta i vår utredning och väljer sedan antingen att tacka nej eller att ändå bedöma att familjehemmet är lämpligt, säger Fredrik Palmgren.
Borde man inte när det gäller barn för säkerhets skull välja bort verksamheter som misstänkts för brister eller oegentligheter?
– Jag vill inte säga att Tomelilla kommuns uppgifter är gripna ur luften. Men polisen ansåg i alla fall inte att det fanns skäl att utreda vidare.
– Det är bättre att fortsätta ställa frågor när det finns skäl hellre än att generellt välja bort något. I vissa fall kan verksamheten ändå anses vara lämplig.
Kommer Svedala att fortsätta att placera barn och unga hos paret?
– Det kan jag inte svara på. Det är en hypotetisk fråga. Det finns inget beslut om att sluta göra det, säger Fredrik Palmgren.
Gå till toppen