Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Trump pressar Kina med utredning

Vita huset hamrar ut sin plan för att öka trycket på Kina i handelsfrågor. Samtidigt förnekar man att det skulle vara en taktisk fint för att förmå Kina att ställa tuffare krav på Nordkorea.

Donald Trump.Bild: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT
USA:s president Donald Trump kommer på måndag att be landets ansvarige för handelsfrågor, Robert Lighthizer, att bestämma huruvida en utredning om Kinas handelspolitik ska öppnas eller ej.
Det handlar bland annat om stöld av företagshemligheter och om olika regler som tvingar amerikanska företag att lämna ifrån sig värdefull teknologi och information för att få tillstånd att verka i landet.
En sådan utredning skulle kunna ta upp till ett år. Steget efter skulle kunna bli högre tullar på kinesiska varor.
Utredningen misstänks vara ett verktyg för att öka trycket på Kina, som är Nordkoreas främsta handelspartner, att hålla den kärnvapenhotande diktaturen i schack. Men det nekar den amerikanska regeringen till, skriver Politico.
Trumps order till Lighthizer väntades för över en vecka sedan, men sköts upp medan FN mejslade ut nya sanktioner mot Nordkorea, som straff för landets robottester. Sanktionerna antogs enhälligt av säkerhetsrådets medlemmar, däribland Kina.
Trump själv har tidigare gjort en explicit koppling mellan den amerikanska handels- och säkerhetspolitiken vis-à-vis Kina och Nordkorea.
– Jag tror att Kina kan göra mycket mer för att kontrollera Nordkorea och jag tror att Kina kommer göra mycket mer. Om Kina hjälper oss kommer jag känna väldigt annorlunda gentemot handel, sade Trump på en presskonferens på torsdagen.
Gå till toppen