Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

18 misstänkta sexofredanden under festivalhelgen

18 sexuella ofredanden har anmälts under Malmöfestivalens öppningshelg – tolv män har kunnat gripas. Männen har nästan uteslutande tafsat på omyndiga flickor i publikhav framför konserter.

– Det är vedervärdigt att läsa dessa anmälningar, säger Malmöpolisens presstalesperson Nils Norling.
Förra året anmäldes 18 sexuella ofredanden under hela festivalen, nio män kunde gripas misstänkta för brotten. Detta sågs som höga siffror.
Efter att bara tre festivaldagar har passerat i år har statistiken redan tangerats och passerats.
– Vi har väldigt mycket personal på plats och ökat fokus på just den här frågan, säger Malmöpolisens presstalesperson.
– Fjolårets debatt om att kvinnor inte kan befinna sig i folkhav utan att utsättas för sådant här har fått effekt, och det är jättebra.
Likt fjolårets festival finns ordningsvakter och publikvärdar placerade på podier bland publiken vid konserterna. Vid ett flertal anmälningar har dessa blivit vittne till misstänkta brott och helt sonika klivit ner och gjort ett envarsgripande mot personen.
I andra fall har flickor och kvinnor gått fram till vakter eller polis på plats och pekat ut gärningsmännen.
– Vi har även en del anmälningar där man kontaktat oss och berättat om vad som hänt, men inte velat gå vidare med anmälan, säger Norling.
Men trots att den utsatte själv inte vill hamna i en rättsprocess kan den skyldige fällas. Det finns exempel på från Valborgsfirandet i Lund där en man fälldes för sexuellt ofredande trots att det inte fanns någon målsägande under rättegången.
– Dessutom har vi i princip hela festivalområdet kameraövervakat, så vi kommer gå igenom allt material för att identifiera fler brott och gärningsmän, säger Nils Norling.
Personerna som utsatts är nästan uteslutande omyndiga – männen som misstänks är i varierande ålder: från 16 till 40 år gamla.
Alla tolv som greps i helgen är släppta, men fortsatt misstänkta för brott. Flest fall har skett på Stortorget.
– De har tafsat på kvinnors rumpor, byst och i några fall kön, säger Norling.
Förutom sexuella ofredanden har ett stort antal personer blivit omhändertagna enligt lagen om berusade personer under helgen – 35 stycken totalt. Ett antal anmälningar om misshandel och narkotikabrott.
Gå till toppen