Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kommunen lovar åtgärd mot förorening i Kävlingeån

Flera Kävlingebor har klagat på ett dagvattenrör som läcker ut olja i Kävlingeån. Kommunen lovar nu att ta tag i problemet, men uppmanar samtidigt till försiktighet med vad man spolar ut i dagvattenbrunnar.

Flera kommuninvånare har klagat på en illaluktande oljehinna på Kävlingeån mellan området nedanför Rundelsgatan och Folkets park.Bild: Nils Lindgren
Oroliga Kävlingebor har hört av sig till kommunen om föroreningar i Kävlingeån den senaste veckan. Man har sett en tunn och illaluktande oljehinna på vattenytan som har iakttagits från området nedanför Rundelsgatan och sträcker ut sig ända ner till Folkets park. Mängden olja ska ha varierat från dag till dag sedan i onsdags i förra veckan och källan till utsläppet är ett rör för dagvatten som rinner ut i ån.
Mentor Demjaha är miljö– och byggchef på Kävlinge kommun.Bild: Nils Lindgren
– Oavsett vad det är så ska det inte förekomma. Vi avvaktar och bevakar läget så länge och om det fortsätter så får vi undersöka det vidare varifrån det kommer. Det är bra att vi har uppmärksamma invånare som säger till när de ser sånt här. Vi jobbar på att hitta källan och tills vidare uppmanar vi att vara extra försiktig med vad man spolar ut i dagvattenbrunnar, säger, säger Mentor Demjaha, miljö– och byggchef.
Kommunens VA–avdelning har tillsammans med räddningstjänsten undersökt utsläppet, men man har alltså inte kunnat hitta källan.
– Den är omöjlig att hitta om det inte rör sig om enorma mängder, men sannolikt kommer det från ett tak, en väg eller från en parkeringsplats. Det som rinner ut ur det röret kommer från halva Kävlinge, säger Tom Nielsen, VA–chef på kommunen.
Oljan bubblar upp ur ett dagvattenrör som rinner ut i Kävlingeån.Bild: Nils Lindgren
Man kan dock konstatera att det rör sig om väldigt små mängder olja och räddningstjänsten gjorde därför först bedömningen att föroreningen är så liten att det inte behövdes läggas ut någon läns, en sorts avspärrning som används för att ringa in och absorbera vätskor som till exempel olja, diesel och bensin.
Tom Nielsen var inte helt nöjd med det beslutet. Efter att ha varit nere vid ån och tittat själv ringer han upp Sydsvenskan.
– Det kommer ut små, små bubblor från det röret så jag tycker absolut att vi kan lägga ut en läns. Det kan vi nog fixa redan i morgon, säger han.
Under onsdagen placerade kommunen ut en "läns" som ska suga upp oljan som rinner ut ur dagvattenröret.Bild: Tom Nielsen
Gå till toppen