Signerat

Mats Skogkär: Mats Skogkär: Oliver Stone – nyttig idiot i Moskva

Oliver Stone tycks beundra Vladimir Putin.Bild: Andrew Medichini
Absolut säker kan ingen vara, men Sveriges Television hade nog inte pumpat ut närmare fyra timmar "dokumentärfilm" om den ryske presidenten Vladimir Putin om sagda film producerats av och för Kreml.
Nu är upphovsmannen till Putin enligt Oliver Stone en välkänd amerikansk regissör och därmed kommer tydligen saken – enligt SVT:s sätt att resonera – i ett annat läge.
Men Kreml kunde knappast ha gjort ett bättre jobb. Putin spelar ishockey. Tränar judo. Rattar sin egen bil genom Moskvatrafiken. Däremellan framställer han sig som garant för demokrati, lag och rätt, och Ryssland framställs som en – till skillnad från det krigiska USA – ansvarstagande, resonabel och rationell internationell aktör.
Emellanåt, när Stone blir extra översvallande i sin beundran för allt Putin åstadkommit, tycks den ryske presidenten ha svårt att hålla masken.
Visst är det, som Bert Sundström, tidigare Moskvakorrespondent för SVT, skriver, intressant att få en inblick i hur Putin och de som omger honom ser på sin egen och Rysslands roll. Men då krävs det till att börja med en intervjuare som är intresserad av att tränga bakom lögnerna, inte bara vidarebefordra dem. Kort sagt någon annan än Oliver Stone,
Det är heller knappast några nya insikter tittarna serveras utan just den bild och de talepunkter Putin och kretsen kring honom brukar föra ut.
Åskådarna – som i de flesta fall lär ha begränsade kunskaper om Ryssland, om bakgrunden till den ryska aggressionen mot grannlandet Ukraina med mera – lämnas i sticket. Ensamma med Stones uppkok av desinformation och alternativa fakta. Sveriges Television sviker sitt uppdrag som förmedlare av saklig och opartisk information.
En fråga som hänger kvar efter att ha sett Putin enligt Oliver Stone är vad den ryske presidenten egentligen tänkte om denne nyttige idiot som plötsligt en dag stod utanför hans dörr och erbjöd sina tjänster.
Gå till toppen