Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ännu fler sexofredanden på Malmöfestivalen

Ytterligare fyra fall av sexuella ofredanden under konserter på Malmöfestivalen har polisanmälts. Sydsvenskan har pratat med en av vakterna som satt händerna i flera misstänkta tafsare.
– Vi har tagit flera på bar gärning, säger vakten.

Ordningsvakter och väktare hade placerats ut på podier bland publiken på Stortorget för att de skulle kunna hålla koll i publikhavet efter eventuella sexualbrott under Malmöfestivalen.Bild: Patrick Persson
De fyra nya anmälningarna är eftersläntrare efter helgens festivaldagar – inget nytt fall rapporterades under måndagen. Överlag var dagen lugnt polisiärt sett, ”bara” sju personer omhändertogs enligt lagen om berusade personer.
Totalt har 22 sexuella ofredanden anmälts under festivalen – 12 män har gripits. Ifjol gjordes 18 anmälningar och 9 personer greps, vilket var rekordsiffror.
Sydsvenskan har pratat med en av vakterna som varit inblandad i flera gripanden. På grund av sin arbetssituation är mannen anonym i artikeln.
– Oftast har det varit unga kvinnor och tjejer som kommit fram och pekat ut gärningsmannen. Sen hålls männen kvar tills vi kommer på plats. I regel har vi även fått tag på vittnen direkt på platsen.
Hur reagerar männen?
– "Vadå, jag har inte gjort något", säger nästan alla. En av männen har varit runt 40 år gammal, övriga är främst i övre tonåren.
Att ett stort antal poliser, ordningsvakter, trygghetsvärdar och ideellt arbetande föreningsmedlemmar finns på festivalområdet anges som främsta skälet till den stora mängden anmälningar. Inför festivalen har alla inblandade fått utbildning i vad som klassas som ett sexuellt ofredande, och när det övergår till att bli försök till eller fullbordad våldtäkt.
– I alla fallen jag sett har det rört sig om tafs utanpå kläderna. Men det krävs inte väldigt mycket mer för att det ska klassas som en våldtäkt.
Vakten Sydsvenskan pratat med har jobbat under flera tidigare festivaler. Han är tveksam till att det ökade antalet anmälningar skulle bero på att det sker fler sexuella ofredanden.
– Jag tror att den stora uppmärksamheten kring dessa frågor är den främsta orsaken. Tidigare år har nog flera kvinnor som fått utstå sådant här struntat i att anmäla. Många gånger har vi fått övertala dem. Men i år är det inte så längre.
Läs också 18 misstänkta sexofredanden under festivalhelgen
Gå till toppen