Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Fördomsfria rekryteringar på frammarsch: Skånsk rekryteringssajt hakar på trenden

Ålder, kön och etnicitet spelar inte någon roll i samband med fördomsfria rekryteringar som börjar få fotfäste i Sverige. Förutom rättvisa handlar det om att bli bättre på att hitta jobbtalanger.

Åsa Edman Källströmer är vd för rekryteringsföretaget TNG.
Den svenska arbetsmarknaden haltar. Å ena sidan råder det arbetskraftsbrist inom många yrkesområden. Samtidigt står många människor utanför arbetslivet.
– Sverige har inte råd att kasta talanger på soptippen bara för att de anses vara för gamla, har fel kön eller kommer från fel land, säger Åsa Edman Källströmer, vd för rekryteringsföretaget TNG och styrelseledamot i branschorganisationen Bemanningsföretagen.
TNG har nischat in sig på rekryteringsprocesser med metoder där man undviker att göra urval på magkänsla och diskriminerande faktorer som bland annat ålder, namn, kön och etnicitet.
Det handlar också om att undvika prioritering av lärosäten i de fall kandidaterna har samma typ av utbildning.
– Människor är i regel fördomsfulla, generaliserar och fattar olika typer av beslut utifrån egna referensramar. Vi försöker istället titta på de faktorer som faktiskt är avgörande för kandidater att lyckas på ett nytt jobb, säger Åsa Edman Källströmer.
Med blinda delar i processen har företaget skapat ett verktyg för att få till stånd en så fördomsfri rekrytering som möjligt. Innan kandidaterna presenteras för kunderna har man bland annat skalat bort en del personuppgifter, och genomfört arbetspsykologiska tester som vanligtvis annars genomförs i slutet av rekryteringen.
Tricket är att få med sig de bästa i urvalsprocessen för att lättare kunna hantera sin magkänsla i slutändan.
Arbetssättet anses ha fallit väl ut, bland annat vid företagets regionkontor i Malmö.
– Vi har flera lyckade exempel på fördomsfria rekryteringar i Malmö, och då har det inte bara handlat om etnicitet. Vi har bland annat ett par exempel där vi har rekryterat två höggravida kvinnor, som våra kunder valde till syvende och sist för att dessa kandidater var de bästa och värda att vänta på, säger Åsa Edman Källströmer.
Samtidigt betonar hon att det inte handlar om välgörenhet:
– För vår del handlar det inte om att hjälpa alla människor, utan se till att de största talangerna får jobbet och att våra kunder blir nöjda.
Åsa Edman Källströmer menar att medvetenheten om de här frågorna har ökat jämfört med för fem år sedan, och att förfarandet tillämpas av fler företag som nyanställer.
– Sedan måste man också jobba hela vägen med frågan, det räcker inte att bara att företagen pratar om det på sin hemsida. Generellt sätt tycker jag att vi måste bli ännu bättre på att hitta metoder för att jobba med fördomsfri rekrytering, säger hon.
Nu hakar även rekryteringssajten Cverige.se i Landskrona på trenden och lanserar en ny funktion på sin hemsida. Man tar bort möjligheten att särskilja kandidater utifrån namn, ålder, kön och ursprung.
Läs mer: Uppåt för skånsk rekryteringssajt – lanserar ny tjänst
När arbetsgivare söker efter kandidater i Landskronaföretagets databas kan de således endast göra en första bedömning utifrån kompetens och erfarenheter. Om företagen fattar intresse för någon profil får de senare, mot en viss summa pengar, tillgång till kandidatens namn och kontaktuppgifter.
Benjamin Radu och Robin Isaksson är grundare av den Landskronabaserade rekryteringssajten Cverige.se.Bild: Isabel Aguilar
– Det är slut med att på förhand sålla arbetssökande kandidater på grund av olika attribut som inte har något med kompetensen att göra. Vi vill verka för en kultur med rättvisa och jämställdhet, och sprida det synsättet till näringslivet, säger Benjamin Radu, medgrundare av Cverige.se.
Samtidigt ser han andra effekter med den nya given.
– Du får en bredare kategori arbetssökanden som hänger med i urvalsprocessen. Detta gynnar företagen som får bättre möjligheter att hitta rätt människor för sin organisation. Men för vår del handlar det i första hand om rättvisa, att alla arbetssökande ska kunna söka jobb på lika villkor, säger Benjamin Radu.
Gå till toppen