Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gåvor till insamlingsorganisationer ökar

Gåvorna från allmänheten till organisationer med 90-konto växer. Under 2016 uppgick gåvorna från privatpersoner till 7,2 miljarder kronor, vilket är en ny rekordnivå, enligt statistik från Svensk insamlingskontroll.

Den svenska allmänheten fortsätter att skänka pengar till organisationer med 90-konto. Arkivbild.Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Intäkterna för 2016 innebär en ökning med 100 miljoner kronor jämfört med föregående år. En förklaring till ökningen kan vara fortsatta flyktingströmmar, skriver Svensk insamlingskontroll i ett pressmeddelande.
Även bidragen från näringslivet och andra organisationer fortsätter att öka.
"Det är mycket glädjande med en fortsatt ökad givmildhet, att allmänhet och övriga givare uppvisar ett stort förtroende för organisationer med 90-konto och att givandet till dessa når nya rekordnivåer. Det visar också att behovet av kontroll är mycket viktigt, att organisationerna har ordning på sin ekonomi, hur gåvorna används och att ett det finns ett högt förtroende för att skänka gåvor och bidrag till organisationer med 90-konto", säger Tommy Jonsson, controller på Svensk insamlingskontroll, enligt pressmeddelandet.
Insamlingsorganisationernas totala intäkter nådde 19,8 miljarder kronor – en ökning med 324 miljoner kronor jämfört med föregående år.
I dag finns 425 organisationer med 90-konto som bedriver insamlingsverksamhet i Sverige.
Gå till toppen