Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny mataktör kritiserar Malmöfestivalen

I år serverar Taquerian majsbröd, salsa och guacamole på Malmöfestivalen för allra första gången. Men festivalledningen har varit dåliga på att gå ut med information till allmänheten om vilka årets nya aktörer är, menar ägaren Peter Kubicek.
– Nu får vi stå och förklara gång på gång att vi inte är samma kritiserade tacoställe som stod här förra året.

Bild: Moa Dahlin
Peter Kubicek började servera mexikansk gatumat på Klostergatan i Lund 2016. Taquerian har mottagits väl av Lundaborna och fick fyra av fem postryttare i betyg när Sydsvenskans krogrecensent Bong nyligen besökte restaurangen .
I år beslutade sig Peter Kubicek för att tillfälligt stänga ner Lundarestaurangen och flytta verksamheten till ett tält på Gustav Adolfs torg under Malmöfestivalen. Men det har inte blivit som han förväntat sig.
Redan från början var han orolig att Taquerian skulle blandas ihop med en tidigare tacofokuserad aktör på festivalen: Mexikanska monarkin. 2015 fick Mexikanska Monarkins festivalmat fyra av fem i betyg av Sydsvenskans krogrecensent Bong.
Men året därpå, när Mästerkocksvinnaren Sandra Mastio testade festivalmatsutbudet för Kvällspostens räkning, fick Mexikanska Monarkin bottenbetyg.
Läs också Taquerian: Inte en svennetaco i sikte
I år står Taquerians istället för festivalens tacoutbud. Men Taquerians tält har placerats på exakt samma plats som där Mexikanska Monarkin stod förra året – något som oroade Peter Kubicek. Han menar att han därför tog upp problemet tidigt med festivalens matansvarige Rodrigo Lopez Calderon.
– Vi blev lovade att de skulle gå ut publikt med att vi var nya för i år och att vi inte var samma aktör som stod här förra året. Men i pressmeddelandet de skickade ut skrev de ingenting om oss, säger Peter Kubicek.
– Vi är väldigt besvikna på Malmöfestivalen, att de inte har delgivit att vi är nya. För oss är festivalen en möjlighet att få publicitet – att få visa upp våra autentiska mexikanska tacos.
Under helgen övervägde han att stänga ner sitt tält på festivalen och istället fokusera på sin vanliga verksamhet i Lund. Men efter samtal med sin personal har han bestämt sig för att stanna veckan ut.
Kommer ni tillbaka till Malmöfestivalen nästa år?
– Nej, nej. Det här blir sista gången.
Bild: Sandra Henningsson
Malmöfestivalens matansvarige Rodrigo Lopez Calderon förstår Peter Kubiceks upprördhet men betonar att festivalen har över tjugo nya mataktörer i år.
– Vi kan inte nämna alla i ett pressmeddelande, det skulle bli ett väldigt långt pressmeddelande, säger han.
Han vill inte kommentera det enskilda fallet just nu – men när festivalen är över hoppas han kunna stämma träff med Taquerian.
– Efter att festivalen är slut kan jag sätta mig ner och snacka med alla aktörer, både de som är missnöjda och de som är nöjda. Vi är såklart väldigt måna om att alla ska vara nöjda, oavsett om det är nya eller gamla aktörer.
Det är en ”olycklig slump” att Taquerian råkat hamna på exakt samma plats som Mexikanska Monarkin, menar Johan Fridh, kommunikationsansvarig på Malmöfestivalen. Men han betonar precis som Rodrigo Lopez Calderon att alla aktörer inte kan nämnas i ett pressmeddelande.
– Där gör vi ett urval av vad vi tycker är intressant att lyfta. Här tror jag att min kollega gjort bedömningen att tacos är något vi haft på festivalen tidigare – så då kanske det inte primärt är det vi vill lyfta till pressen.
Kan du förstå Taquerians besvikelse i att bli hopblandad med aktören som stod på samma plats förra året?
– Ja såklart. Om det är någon som har trott att det är samma aktör så är det ju olycklig, speciellt om det är en aktör som inte fick så bra kritik. Men jag tror att de flesta festivalbesökare inte har så bra koll på exakt var ett visst tält stod förra året.
Malmöfestivalen har efter publiceringen hört av sig till Sydsvenskan med ny information.
– Nu har vi gått tillbaka och hittat mejlkonversationer från i juni där vi erbjuder Taquerian att byta plats. Vi erbjöd dem två andra tält på torget – men de har tackat nej till båda, säger Johan Fridh.
Vi mejl har Malmöfestivalen erbjudit Taquerian tältet där Golden Waffle just nu huserar, vägg i vägg med Taquerians nuvarande tält. Via telefon har de dessutom erbjudit tältet ytterligare ett snäpp bort, där den asiatiska restaurangen Speedy Lee just nu huserar, menar Johan Fridh.
– Det fanns ingen anledning för mig att byta till tältet bredvid, det är ändå tillräcklig nära för att det ska bli missförstånd, säger Peter Kubicek.
Det är ett omfattande arbete när en aktör vill byta plats och i det här fallet har festivalledningen varit extra tillmötesgående, menar Johan Fridh.
Den här artikeln har uppdaterats den 16 augusti med nya kommentarer från Malmöfestivalen och Taquerian.
Gå till toppen