Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Skånes inofficiella flagga får inte vaja med svenska flaggan

Skånes inofficiella flagga med ett rödgult kors får inte flaggas tillsammans med den svenska flaggan. Det är svaret som Region Skåne har fått efter en motion från Sverigedemokraterna, rapporterar P4 Kristianstad.

Den inofficiella skånska flaggan bör undvikas i officiella sammanhang, menar biträdande statsheraldikern Carl Michael Raab.Bild: Sven-Erik Svensson
Efter en motion från Sverigedemokraterna rörande flaggningen vid Rådhus Skåne i Kristianstad, ställde Region Skåne tidigare i sommar en fråga till biträdande statsheraldikern Carl Michael Raab. Regionen undrade om den inofficiella skånska flaggan med ett rödgult kors får flaggas bredvid den svenska flaggan utanför huset.
När regionen flyttade in i det nya rådhuset togs nämligen den skånska flaggan bort, eftersom det var osäkert om den fick vaja bredvid den svenska. Nu har Carl Michael Raab svarat: det är inte tillåtet. Anledningen är att flaggan inte har officiell status – därför bör den undvikas i officiella sammanhang.
Annat är det med den skånska gripenflaggan. Det är helt okej att låta den vaja intill den svenska flaggan. Vad som än händer, ska den svenska flaggan däremot alltid inta den främsta platsen. Det innebär i mitten vid udda antal flaggstänger och till höger när betraktaren står med ryggen mot husfasaden vid jämnt antal.
Gå till toppen