Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vellingemoderaterna vill förbjuda tiggeri: ”Inte värdigt en människa att behöva tigga”

Moderaterna i Vellinge vill förbjuda tiggeri i kommunen. Förslaget kan bli verklighet till årsskiftet. ”Vi hoppas att fler kommuner tar efter”, säger Carina Wutzler, kommunstyrelsens ordförande i Vellinge.

Vellingemoderaterna vill införa ett lokalt förbud mot tiggeri, förslaget kom från Moderaterna under ett möte i kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdagen där de lokala ordningsföreskrifterna behandlades.
– Det är en angelägen fråga för invånarna i Vellinge och vi tror att många kommer att uppskatta det, säger kommunstyrelsens ordförande och moderatledaren Carina Wutzler.
Förslaget kommer tas upp i kommunfullmäktige och kan bli verklighet till 1 januari 2018.
– Vi hoppas att vi skickar en signal och att fler kommuner tar efter i Sverige, det är inte värdigt en människa att behöva sitta utanför en butik och tigga, säger Carina Wutzler.
Med hjälp av kommunernas lokala ordningsföreskrifter kan man införa geografiskt specificerade föreskrifter med förbud att be om pengar för privata ändamål nära entréer till affärer och andra centrala anläggningar.
Tiggeriförbudet skulle innebära att man kan avvisa personen från platsen, enligt Carina Wutzler.
Vad säger du till de som menar att denna åtgärd är att sopa problemet med tiggeri under mattan?
– Jag säger inte att det är en lätt fråga, men det måste finnas andra sätt att bekämpa fattigdomen på. Som att ställa högre krav på andra EU-länder, nu väljer vi denna väg och önskar att fler tar efter, säger Carina Wutzler.
Moderaterna har på nationell nivå sedan 2015 varit för möjligheten att kommuner ska kunna införa ett lokalt tiggeriförbud, likt den lagstiftning som finns i Norge.
Hur tror du Vellingeborna kommer reagera på förslaget?
– Det är ju blandat såklart, men de flesta kommer nog tycka det är positivt, säger Carina Wutzler.
Gå till toppen