Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Nana Håkansson: Ann-Marie Begler berättar om en karriär som inte alltid varit rolig

Ann-Marie Begler, generaldirektör Försäkringskassan

Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Autopiloten inom mig vill dissa det här sommarpratet utan att ha lyssnat på det – jag har ringt så många arga samtal till Försäkringskassan att en handläggare då och då dyker upp som vänskapsförslag på Facebook.
Att företräda en av landets minst omtyckta myndigheter är inget tacksamt uppdrag, men Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler är naturligtvis inte ond. I något som ter sig som ett försvarstal försöker hon förklara hur hon ser på myndighetens uppgift och vikten av ett fungerande socialförsäkringssystem där lagar och regler måste följas.
Ann-Marie Begler berättar även om karriären som inte alltid varit rolig. Som när hon som vice rikspolischef hamnade i onåd och fråntogs väsentliga arbetsuppgifter. ”Det var som att jag inte längre var någon att räkna med”, säger hon och låter som vilken utförsäkrad svensk som helst. Generaldirektören berättar också om att som liten inte bli bjuden på kalas, om att vara ensamstående mamma och om att snärja sin make genom att bjuda på pizzarester.
Jag tänker att det här är vad "Sommar i P1" ofta handlar om: att förmänskliga personer som på olika sätt har maktpositioner i samhället. Och det lyckas Ann-Marie Begler med.
Läs alla artiklar om: Sommarpratarna 2017
Gå till toppen