Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Findus fortsätter utveckla ärtor i Skåne

Trots att företaget lämnat fabriken i Bjuv står det nu klart att man fortsätter utvecklingen av unika ärtsorter i Skåne – men exakt var är inte spikat.

Sedan 50-talet har Findus drivit ärtförädlingen i Sellebergaområdet i Bjuv, där bland andra ärtsorten Ebba tagits fram. Även om företaget nu behåller ärtförädlingen i egen regi är det inte säkert att den stannar i Bjuv.
– Det har alltid varit en separat anläggning jämfört med fabriken men det har med försäljningen av fabriken att göra – där kan gården i Selleberga ingå eller inte, säger Katarina Tell, vd för Findus Sverige.
Det som dock är helt klart är att ärtutvecklingen stannar i Skåne och att den kommer utökas till att omfatta förädling för hela Nomad Food i Europa.
– Tidigare har vi bara gjort det här för den svenska produktionen men nu är det bestämt att vi utöka och målet blir att hitta ärtsorter som passar för det land de ska odlas i, berättar Katarina Tell.
Så som anläggningen bedrivits tidigare har det varit fyra anställda året om och sedan ytterligare fem säsongsarbetare under sommaren, berättar vd:n. Vad den utökade verksamheten betyder för antalet anställda är inte klart ännu.
– Det är för tidigt att säga vad det innebär, det vi vet är att vi behåller verksamheten i Skåne och att vi utökar, det är vi jätteglada för, säger hon.
Gå till toppen