Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här kan svaret på ubåtsgåtan finnas

Om bara några dagar kan ubåten Nautilus kurs från Köpenhamn till havets botten i Kögebukten ritas upp på sjökortet. Och sökområdet efter försvunna journalisten Kim Wall snävas in. Ännu finns ingen bortre tidsgräns.

Köpenhamns Nordhamn tidigare i veckan: polisens tekniker lyfter ut flera påsar med beslagtaget material ur den privatbyggda ubåten Nautilus.
Nautilus bärgad till torra land i Nordhamnen, Köpenhamn. Här undersöks farkosten av polistekniker.Bild: Johan Nilsson/TT
Först och främst är det ubåtens ”hjärna” polisen fokuserat på. Alltså den utrustning som vid varje givet tillfälle visar var farkosten befinner sig och som bygger på att varje tidigare position lagrats. Utan sådan utrustning är det omöjligt att navigera i undervattensläge och svårt på ytan.
– Utrustningen som visar hur ubåten seglar har säkrats, bekräftar Steen Hansen, presstalesman vid Köpenhamnspolisen för Sydsvenskan.
– Det väntas ta ytterligare några dagar innan vi vet om det går att visa upp hela rutten den körde. Polisen har egna tekniker för den här typen av arbete, men kan även ta in experter.
Om det går att ta fram koordinaterna för kursen, trots att all utrustning dränktes när Nautilus sänktes i Kögebukten i fredags, hamnar sökarbetet efter försvunna Kim Wall i ett nytt läge.
Polisen utgår ifrån att hon dött för Peter Madsens hand och därpå hamnat i vattnet. Med en tydlig rutt, även under natten till fredagen, går det att i alla fall grovt beräkna två saker:
* Den troligaste platsen för var kroppen kan ha kastats i vattnet.
* Hur kroppen därefter kan ha rört sig på grund av olika väder och vind förhållanden.
– Sökarbetet fortsätter, men polisen reviderar löpande hur länge och på vilket sätt det ska pågå, säger Steen Hansen.
– Det finns självklart en gräns för hur länge vi ska söka, men den har inte satts ännu. Bedömningen påverkas också av vad Madsen säger i förhören.
Uppfinnaren Peter Madsen tas om hand av polisen i fredags sedan hans ubåt Nautilus gått till botten i Køgebukten. Allt tyder på att det var han själv som sänkte den, enligt polisens tekniker.Bild: Bax Lindhardt/Scanpix Dan
Vad uppfinnaren Madsen numera hävdar har hänt (han har lämnat minst två versioner) vill inte polisen berätta. Häktningsförhandlingen i lördags då han lämnade sin första version hölls utan offentlig insyn.
Men handlingar som Sydsvenskan har läst visar att det redan då fanns väl grundade misstankar om att Madsen är skyldig till grovt vållande till annans död.
I dansk rättsskipning heter det "uagtsamhetsdrab under særligt skærpende omstændigheter" och är en rubricering som används till exempel om en rattfyllerist kör ihjäl någon.
De unga män som dödade två kvinnor när de vansinneskörde med vattenskotrar i Köpenhamns hamn i maj i år dömdes med den rubriceringen. Fälls Madsen för detta väntar upp till åtta års fängelse.
Rubriceringen öppnar även för fler möjliga händelseförlopp, som att Madsen kört ubåten så illa att journalisten skadat sig, alternativt fallit överbord.
På svensk sida arbetade Sjöräddningen, SSRS, frivilligt vidare med att söka i Öresund även under torsdagen, men planerar inga vidare sökinsatser.
Svensk polis har tät kontakt med de danska kollegorna, enligt samverkansansvarige Mattias Sigfridsson.
– I vår dagliga verksamhet försöker vi också att leta där vi kan hitta fynd, till exempel har vi haft helikoptrarna uppe, säger kommissarie Mattias Sigfridsson som håller i samverkan med dansk polis.Bild: Björn Lindgren/TT
– Vi tar emot information som kommer in till oss. Vi bearbetar den, värderar den och skickar sedan vidare den, säger han.
Ett antal "mindre utredningsåtgärder" har utförts åt danskarna.
– Vi försöker verifiera och bedöma trovärdigheten på de uppgifter som kommer in, säger Sigfridsson
– I vår dagliga verksamhet försöker vi också leta där vi kan hitta fynd, till exempel har vi haft helikopter uppe som har flugit vissa sträckor längs kusten.
– Vi är redo att hjälpa den danska utredningen på de sätt de begär. Vi kommer att fortsätta flyga över kustbandet, till exempel.
Gå till toppen