Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Man gripen för de livsfarliga bilsläpningarna – sju fall har anmälts

En 19-årig Malmöbo är anhållen misstänkt för flera fall av grov misshandel. Mannen misstänks ha använt sina föräldrars stadsjeep i de fall då människor har släpats efter bilar. Antalet anmälningar har vuxit till sju.

Bilen som är en svart stadsjeep är skriven på 19-åringens föräldrar. Det var en uppmärksam polispatrull som kände igen fordonet som mannen färdades i klockan 16.15 i Malmö i tisdags. Samma fordon misstänkts ha använts vid alla dåden.
Först stoppar bilisterna fotgängare och frågar efter vägen – när mannen i passagerarsätet ska tacka för hjälpen, tar han tag i personens arm och släpar honom längs marken i uppåt 100 meter medan bilen kör.
– Det är inre spaning och vittnesiakttagelser som lett oss fram till den aktuella bilen, säger kommissarie Lennart Sverremo.
– Det är den beskrivningen av fordonet vi fått av anmälarna, och vi hade delar av registreringsnumret. Vi är rätt övertygade om att vi har rätt bil.
19-åringen anhölls några timmar efter gripandet. Polisen jagar nu de andra unga männen som varit inblandade i de livsfarliga blåsningarna.
– Vi har gott hopp om att gripa dem.
– Det har varit olika uppgifter om hur många personer som suttit i bilarna. Ibland har det sagts två, ibland 3-4. Det är inte alltid lätt att uppskatta i en sådan situation, säger Sverremo.
Varken Lennart Sverremo eller åklagaren Fredrik Jönsson som leder förundersökningen vill uttala sig om vad 19-åringen uppger i förhör.
–Det är väldigt tidigt i utredningen och vi behöver nu hålla fler förhör med honom, målsägandena och vittnen. Och vi behöver göra en teknisk undersökning av bilen, säger Jönsson.
Vad Fredrik Jönsson känner till är 19-åringen ostraffad sedan tidigare.
Under förra veckan polisanmäldes fyra identiska fall där personer har blivit släpade efter bilar i Malmö och Lund.
De senaste dagarna har nya anmälningar kommit in vilket gav totalsiffran åtta. Ett fall avskrevs dock under onsdagen – därmed kopplas sju misstänkta brott till utredningen i nuläget. Några klassas som försöksbrott eftersom offren lyckats undkomma.
Värst skadad har Malmöbon Conny Andersen blivit, som drabbades en en fraktur i foten.
Connys fot efter att han släpats efter ett fordon längs Carl Gustavs väg.
– Godtrogen som jag är gick jag fram. De ville veta vägen till Mobilia, men sade att de hittade dåligt eftersom de var från Oxie.
Efter att mannen i passagerarsätet sträckt ut handen för att tack Conny tog han ett hårt grepp – sen satte föraren gasen i botten.
– Jag märkte hur bilen skenade iväg och försökte springa, men till slut gick det för fort och jag hängde i luften efter bilen.
Läs också Trauma i repris efter blodig bildragning
Samtidigt så kan fler försök till de livsfarliga blåsningarna ha skett men undvikits på grund av den stora uppmärksamheten kring fallen.
Vid midnatt natten mot lördagen promenerade en 29-årig man hem längs Svanegatan i Lund när ett mörkt fordon med två män i framsätena ropade efter honom. När 29-åringen gick fram frågade männen efter vägen.
Men 29-åringen hade läst artiklarna om den mörka bilen och tog istället ett steg tillbaka, sprang därifrån – och larmade polis.
Gå till toppen