Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svedala

Politisk reform skapar splittring i lärarkåren

Det så kallade lärarlönelyftet har försvårat möjligheterna att jämna ut orättvisa löneskillnader över hela landet. I Svedala är utbildningsnämndens ordförande, Daniel Pedersen (M), överens med lärarfacket om att reformen sår split i lärarkåren.

– Vi är rörande överens inom politiken, såväl som med fack och skolledare, om att det här skapar problem. Vi har ett stort tomrum i gränsdragningen mellan lärare som fått lönelyftet och övriga lärare. Ett tomrum som inte alltid är motiverat, säger Daniel Pedersen.
Daniel Pedersen (M), ordförande i Svedalas utbildningsnämnd, anser att regelverket för lärarlönelyftet skapar problem.Bild: Marie Björk
Läraren Leif Stenholm har tidigare berättat för Sydsvenskan att han nu lämnar sin lärartjänst efter 41 år vid Spångholmsskolan i Svedala efter en utebliven löneuppgradering.
– Tyvärr belönas inte erfarenhet och kompetens, sade Leif Stenholm.
Han fick medhåll av lärarförbundets ordförande, Camilla Nordén:
– Det här är en effekt av den politik som förts på riksdagsnivå. En politik som sår split i lärarkåren och gör att många ytterst kompetenta lärare tröttnar.
Även utbildningsnämndens ordförande Daniel Pedersen (M) är kritisk till regeringens styrmetod som får till följd att vissa lärare får ett lönelyft på 2 500 kronor medan resten blir utan. I Svedala är det cirka 40 procent av de legitimerade lärarna som får lyftet. Resten får inte en krona. De kan hoppas på viss kompensation i kommande reguljära lönerevisioner. Men några garantier finns inte.
– Det är inte förstelärartjänsterna som är problemet, de tjänsterna tillsätts efter en egen speciell kravspecifikation. Det är regelverket kring lärarlönelyftet som ställer till bekymmer. Jag hade hellre sett motsvarande satsning i kronor räknat och lämnat beslutet om lönesättningen till våra rektorer. Som det är nu räcker pengarna inte till alla eftersom summorna är fixerade, säger Daniel Pedersen.
De statliga pengar som skulle fördelas i Svedala räckte till 132 legitimerade lärare, eller 146 sammanlagt, inklusive förskollärare. En majoritet blev utan.
– Det är inte rimligt att lärare A har 2 500 kronor mer i månaden än lärare B, som också är duktig och kompetent. Man kan uttrycka det så här: Skillnaden i kompetens, resultat och så vidare mellan den siste som fick lönelyftet och den förste av resterande lärare, som inget fick, kan vara så obetydlig att det inte motiverar en så hög löneskillnad, säger Daniel Pedersen.
– Vi vill behålla våra duktiga lärare. Ingen tjänar på att de byter jobb eller slutar.
Johan Lundgren, chef för utbildningsförvaltningen, är övertygad om att skolornas rektorer är så rättvisa som möjligt när de väljer ut vilka lärare som ska få det stora lönelyftet.
– Vi har kriterier som ska uppfyllas även för de här lönehöjningarna. Vi fick inte någon möjlighet att välja hårda parametrar som antal tjänsteår. Vi hade fyra andra parametrar att välja mellan. I samråd med facket kom vi fram till att lärare som tar särskilt ansvar för att stödja nyanställda kolleger, andra lärare eller förskollärare, eller tar särskilt ansvar för att utveckla ämnen eller ämnesövergripande områden, ska få lönelyftet, säger han.
Hur försäkrar ni er om att det blir rättvist och inte godtyckligt?
– Det är rektorernas rättighet och skyldighet att sätta rätt lön på varje individ samt informera alla lärare om vilka kriterier som gäller för att komma ifråga. Jag litar helt och hållet på att de är kompetenta att göra detta, säger Johan Lundgren.
Han håller med Daniel Pedersen om att det ändå kan uppstå orättvisor:
– Absolut kan det bli så små skillnader mellan en del av dem som väljs ut för lönelyftet och en del av dem som hamnar utanför, att det inte motiverar en skillnad på 2 500 kronor i månaden, säger Johan Lundgren.
– Då är det upp till rektorn att beakta detta vid kommande reguljära lönerevisioner. Man kan kanske inte få allt på en gång, men vi strävar efter att jämna ut alltför stora löneskillnader, fortsätter han.
Finns det någon överenskommelse som försäkrar att de som blivit utan det stora lönelyftet kompenseras på sikt?
– Nej, det finns inga sådana garantier, säger Johan Lundgren.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen