Heidi Avellan

Heidi Avellan: Reporter med rätt att fråga. Vad har hänt med Kim Wall?

Vad hände ombord? Varför sjönk ubåten? Klev reportern av båten, som den danske uppfinnaren påstår?
Gåtorna står på rad. Det mesta är oklart. Och den viktigaste frågan är självfallet vad som har hänt med Kim Wall.
Men ett är alldeles klart:
Hon är journalist. Och hon ska ha varit ute på uppdrag i torsdags, då hon följde med den excentriske uppfinnaren Peter Madsen i hans hemmabyggda ubåt Nautilus.
Sedan dess har ingen sett henne.
Tidigt natten till fredag slog hennes pojkvän larm. Följande förmiddag räddades Madsen från båten, som då höll på att förlisa i Kögebukten. Enligt dansk polis sänkte han båten avsiktligt. Han är nu häktad misstänkt för vållande till annans död. Men det finns inget lik.
Hela historien är besynnerlig. Bisarr. Bara att det går att bygga sig en ubåt räcker för det. Att båten sänks bidrar. Men det otäcka är att Kim Wall är spårlöst borta.
Nu jobbar polisen och Sjöräddningssällskapet för fullt. De letar efter spår, efter svar.
Kim Wall är frilansreporter och uppges ha skrivit för stora internationella tidningar som New York Times, The Guardian, South China Morning Post, The Atlantic och TIME.
Vad hon jobbade med nu finns det olika uppgifter om, magasinet Wired nämns, men enligt DN förnekar flera redaktörer där att de skulle ha lagt ut detta uppdrag.
En journalist på uppdrag är ute i allmänhetens tjänst. För att avslöja oegentligheter, granska makten, beskriva världen.
Ibland är det uppenbart att ett uppdrag är riskfyllt. Att jobba i krig och konflikter i främmande länder kräver grannlaga överväganden och särskilda säkerhetsrutiner.
Men i Danmark?
Hela detta drama utspelar sig bara ett stenkast från den skånska kusten.
Journalistorganisationer världen över uppmanar de danska myndigheterna att bringa klarhet i försvinnandet. Danmark ska inte betraktas som en farlig plats för journalister, säger Nina Ognianova på pressfrihetsorganisationen CPJ i ett uttalande.
Det får inte vara farligt att vara journalist i Danmark.
Det handlar inte om att journalister är värda mer än andra. Det handlar om att göra sitt jobb. Och det mesta tyder på att Kim Wall försvunnit medan hon gjorde sitt jobb. Kanske just för att hon gjorde sitt jobb.
Läs alla artiklar om: Försvunna skånska journalisten
Gå till toppen