Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Sjukhus nobbar skönhetsopererade

Karolinska universitetssjukhuset nekar hjälp till patienter som drabbats av komplikationer efter skönhetsoperationer, rapporterar SVT Nyheter.

Karolinska universitetssjukhuset nekar hjälp till patienter som drabbats av komplikationer efter skönhetsoperationer. Arkivbild.Bild: Anders Wiklund/TT
Tidigare i år blev det känt att ett 40-tal personer anmält att de skadats i samband med misslyckade näsoperationer på en privat klinik utanför Stockholm. De har bland annat drabbats av andningsproblem, ansiktsfrakturer och nervskador.
Flera av patienterna har vänt sig till Karolinska universitetssjukhusets öron-, näsa- och halsklinik för att få hjälp, men kliniken har fattat ett policybeslut om att inte lägga resurser på den här gruppens operationer.
Skälet är att patienterna själva valt att göra ett kosmetiskt ingrepp.
– Visst, det är hårt, men vi har ju begränsade resurser. Jag är ju medveten om att de här patienterna har besvär men det finns ju också ett utrymme att lösa det här inom den privata vården, säger sektionschefen och professorn Per Stjärne till SVT.
Patienter som har trånga lufthål av andra skäl får hjälp.
– Ja, för de patienterna har ju inte medvetet gjort det här valet och utsatt sig för den här risken, säger han.
Socialstyrelsens jurist Anders Alexandersson delar inte bedömningen.
– Därför att man inte får titta på orsaken till skadorna enligt hälso- och sjukvårdslagen. Man får bara titta på om det är medicinskt motiverat att åtgärda skadan, oberoende av var och vem som har orsakat den, säger han till SVT.
Gå till toppen