Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tidslinje: Oroligheterna i Charlottesville

Kritiken mot USA:s president Donald Trump har varit hård efter de våldsamma oroligheter i Charlottesville som krävde en människas liv. Här är en sammanfattning av vad som hände – och några av presidentens uttalanden:

Lördag den 12 augusti:
Sedan Charlottesville, i delstaten Virginia, beslutade att flytta en staty av sydstatsgeneralen Robert E Lee har staden fått återkommande besök av upprörda högerextremister. Men lördagens demonstration, under parollen "Ena högern", var med råge den största hittills. Den samlade vita nationalister, nazister och andra högerextrema grupper.
Redan före avmarschen drabbade högerextremister med sydstatsflaggor, hakkors och sköldar samman med antirasistiska motdemonstranter. Tv-bilder från platsen visade hur grupperna slogs, använde pepparspray och kastade föremål mot varandra.
Några timmar senare, strax före 14 lokal tid, då våldsamheterna tycktes ha lugnat ned sig, körde en bil rakt in i en grupp motdemonstranter i centrala Charlottesville. En 32-årig kvinna miste livet i attacken. Bilföraren, en 20-årig man, är gripen och misstänkt för mord.
Sammanlagt skadades över 30 personer i bråken.
Lördag eftermiddag:
På lördagseftermiddagen gjorde president Donald Trump sitt första uttalande om händelserna, där han tycktes lägga lika stor skuld på motdemonstranterna som högerextremisterna.
– Vi fördömer i starkast möjliga ordalag denna flagranta uppvisning av hat, fördomsfullhet och våld från många sidor, sade Trump innan han lämnade rummet utan att besvara reportrarnas frågor.
Uttalandet fick hård kritik, även från ledande företrädare i hans parti Republikanerna.
Söndag 13 augusti:
Under söndagen sade Vita huset att Trump visst fördömer högerextremisterna.
– Presidenten sade väldigt tydligt i sitt uttalande i går att han fördömer alla former av våld, intolerans och hat. Självklart inkluderar det vit makt-anhängare, KKK och nynazister och alla andra extremistgrupper, sade en talesperson.
Måndag 14 augusti:
Efter mycket kritik tog presidenten slutligen tydligt avstånd från de högerextrema personer som demonstrerade i Charlottesville.
– Rasism är ondska och de som begår våldsamheter i dess namn är kriminella och ligister, inklusive KKK, nynazister, vit makt-förespråkare och andra hatgrupper som är motbjudande för allt som vi håller kärt som amerikaner, sade Trump.
Samma dag kallade justitieminister Jeff Sessions också händelsen där en bil kördes in i motdemonstranter för ”inhemsk terrorism”.
Tisdag 15 augusti:
Under en kaotisk presskonferens på tisdagen, som egentligen skulle handla om infrastruktursatsningar, tycktes Trump återgå till sin första ståndpunkt, att motdemonstranterna också bar en stor del av skulden till våldsamheterna.
– Det fanns en grupp på ena sidan som var ond, det fanns en grupp på andra sidan som också var väldigt våldsam. Och det vill ingen säga. Men jag säger det nu. Det fanns en grupp på andra sidan som kom inrusande utan tillstånd och de var mycket, mycket våldsamma., sade Trump.
Han försvarade också motståndet mot att ta ner statyn av Robert E. Lee och sade att det fanns ”väldigt fina människor, på båda sidor”.
– Alla de där människorna var inte nynazister, tro mig. Inte alla de där människorna var från vitmaktrörelsen, inte på något sätt. De där människorna var där för att de ville protestera mot att man skulle ta ner statyn, Robert E. Lee.
Källor: The New York Times, BBC, DN, AP, AFP
Gå till toppen