Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Trump upplöser redan uppluckrade råd

President Donald Trump upplöser sina näringslivsråd. Detta sedan en rad höjdare redan hade hoppat av som rådgivare i protest mot att presidenten skyllt våldet vid en högerextrem manifestation även på motdemonstranterna.

Fackbasen Richard Trumka hoppar av presidentens råd.Bild: Alex Brandon
Trump offentliggjorde sitt beslut på Twitter. Han uppgav att han hellre upplöser råden än att sätta affärsmännen under press, och tackar alla.
Då hade just vd:n för livsmedelsföretaget Campbell, Denise Morrison, hoppat av. Detta i sin tur kort efter att även bolaget 3M:s vd, svensken Inge Thulin, stått för det sjunde avhoppet.
Richard Trumka, ordförande för USA:s tyngsta fackförbund AFL-CIO, gjorde därförinnan samma sak och twittrade ut sin motivering:
"Jag kan inte sitta i ett råd för en president som tolererar hyckleri och inhemsk terrorism; jag avgår med omedelbar verkan", skriver han sedan Trump på en pressträff sagt att "flera sidor" gjort sig skyldiga till våld i Charlottesville i helgen.
Även Scott Paul, ordförande för handelsorganisationen Alliance for American Manufacturing, twittrar att han kommer att lämna rådet, "för att det är det rätta för mig att göra".
Tidigare har tunga namn som läkemedelstillverkaren Mercks vd Kenneth Frazier och IT-jätten Intels vd Brian Krzanich hoppat av sedan Trump inte tillräckligt fördömt högerextremisterna vid demonstrationen i Charlottesville där en person dödades och flera skadades.
Trump hade före beslutet om att upplösa råden svarat på avhoppen på Twitter: "För varje vd som hoppar av från rådet har jag många som kan ersätta dem", skrev han bland annat.
– De tar inte sitt jobb på allvar, sade han på pressträffen i Trump Tower i New York, enligt AP.
– Några av dem kommer att lämna, de är generade för att de tillverkar sina produkter utanför USA, sade han också.
Wal-Mart-chefen Doug McMillon hade sagt att han stannar "för att hjälpa människor att samlas", men kritiserar presidentens agerande. Johnson & Johnsons Alex Gorsky hade också sagt att han sitter kvar.
Gå till toppen