Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tuffa samtal väntar när Nafta omförhandlas

I dag tar USA emot sina handelspartner Kanada och Mexiko i Washington för att omförhandla det 23-åriga Nafta-avtalet. Här ses presidenterna Enrique Peña Nieto och Donald Trump. Arkivbild frpn toppmötet i Hamburg nyligen.Bild: Evan Vucci/AP/TT
Av alla handelsavtal som Donald Trump kritiserade som hot mot amerikanska arbetare under presidentvalskampanjen, var det inget han visade mer förakt för än frihandelsavtalet Nafta.
Därför kan det bli spänt läge i dag när USA tar emot sina handelspartner Kanada och Mexiko i Washington för att omförhandla det 23-åriga avtalet.
Det är första gången USA har försökt förändra ett stort handelsavtal. Därför är det svårt att veta hur omförhandlingen kommer att sluta, enligt analytiker som nyhetsbyrån AP har talat med.
Om Trump väljer en aggressiv förhandlingstaktik, där han bland annat skulle kräva att flytta tillbaka miljontals tillverkningsjobb till USA, kommer han sannolikt att bemötas med lika hårda krav från motparterna.
Oavsett utfall kommer det att bli tufft för Trump att leva upp till sina kampanjlöften.
För att avtalet ska gå igenom måste det först godkännas av en splittrad amerikansk kongress. Även om det nya Nafta-avtalet blir bättre än det förra, kommer det sannolikt inte att uppfylla alla villkor som Trump och hans väljare hade hoppats på.
Gå till toppen