Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Konstgräset ökänd miljöbov – så ska Lomma minska föroreningarna

Upp till 20 ton miljöfarlig gummigranulat från konstgräsplanerna i Lomma kan hamna i vattendragen varje år. Men kostnaden att byta till ett miljövänligare material är för stor. Istället ska kommunen ta fram en handlingsplan för att minska de farliga miljöföroreningarna.

Det är Höje å vattenråd som uppmärksammar Lomma kommun på spridningen av gummigranulat från konstgräsplanerna.
– Det finns skräckexempel där man lagrar högar med granulat bara några meter från dagvattenbrunnar samtidigt som man har avvattning direkt från planen. Om man anar, men inte vet omfattningen på problemet, så borde man agera lite försiktigt, säger Jonas Johansson, samordnare för Höje å vattenråd.
Ungefär 20 ton av de små svarta gummibitarna riskerar att spridas från Lommas konstgräsplaner varje år.Bild: Johanna M Karlsson
I kommunen finns fyra konstgräsplaner – två på Lomma IP och två på Borgeby IP i Bjärred. Enligt svenska miljöinstitutet IVL försvinner mellan tre och fem ton gummigranulat från en normal konstgräsplan varje år. Efter slitage från bildäck är konstgräsplanerna en av de största källorna till mikroplaster i vattendrag.
Naturen kan inte bryta ner plasten helt och mikroplaster kan dessutom binda miljögifter.
– Vattenlevande organismer kan uppfatta små plastpartiklar som föda och äta det istället för riktig mat och det kan leda till att de dör av svält. Om de blir uppätna av ett annat djur så sprids det vidare. Det påverkar kretsloppet negativt, säger Jonas Johansson.
Kommunen har beslutat om att ta fram en handlingsplan för att minska spridningen av granulatet och man har kontaktat fotbollsförbundet för att få hjälp och råd hur man kan tänka kring konstgräsplanerna. Man har ännu inte fått något svar.
Carin Hansson (M)Bild: Lars Dareberg
– Oavsett vilka andra åtgärder vi kommer att göra så vill vi ha fotbollsklubbarna involverade. Vi ska göra så gott vi kan för att samla upp det här så att det inte kommer ut i vattendragen. Vi har inte fått några indikationer på att vi släpper ut något i åarna eller på att vi ska göra något mer, säger kultur– och fritidsnämndens ordförande Carin Hansson (M).
Det finns redan fällor i avloppsbrunnarna som fångar upp granulat som spolas ner när planerna vattnas. I samarbete med fotbollsklubbarna ska man också ta fram behållare där spelarna kan borsta ner granulatet som fastnat på skorna efter träningen.
I dagsläget är det inte aktuellt att byta ut gummigranulatet mot ett mer miljövänligt material.
– Förvaltningen har undersökt det och fått en offert på bortåt 20 miljoner kronor. Det är en alldeles för stor kostnad, säger Carin Hansson.
Gå till toppen