Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lundabo arbetade heltid trots att han var sjukskriven

En man femtioårsåldern i Lund arbetade heltid i två års tid – samtidigt som han var sjukskriven. Nu tvingas han betala tillbaka 354 768 kronor till Försäkringskassan.

Bild: Linda Axelsson
Det var i samband med en internkontroll i februari i år som en handläggare vid Försäkringskassan fattade misstankar.
Mannen, född 1963, sjukskrevs 2014 men hade under nästkommande år inkomster på över 100 000 kronor, en orimlig summa för en sjukskriven person, enligt Försäkringskassan.
Efter att myndigheten kontrollerat med arbetsgivare framkom att mannen arbetat heltid från april 2015. Vissa veckor till och med mer än 40 timmar i veckan, trots att han var deltidssjukskriven.
Sjukpenning är förenat med en informationsplikt från den sjukskrivnes sida att rapportera förändringar som kan påverka rätten till ersättning, något mannen underlåtit att göra. Nu tvingas han betala tillbaka den felaktigt utbetalade sjukpenningen motsvarande 354 768 kronor.
Gå till toppen