Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Malmöbon Momodou Jallow ny riksdagman för Vänsterpartiet

Aktivisten och lokalpolitikern tar klivet upp i rikspolitiken, ett knappt år innan valet. "Jag hoppas min resa kan inspirera andra", säger han.

Platsen i riksdagen för Vänsterpartiet blev ledig sedan Daniel Sestrajcic avsagt sig uppdraget.
– Jag är väldigt stolt, det är ett privilegium att få vara med i Sveriges riksdag och driva vänsterpolitik, säger Momodou Jallow.
Momodou Jallow, ny riksdagsman för Vänsterpartiet.Bild: Henrik Rosenqvist
Momodou Jallow växte upp i Gambia och kom till Sverige i tjugoårsåldern. I Malmö började han arbeta som diskare och städare, men utbildade sig och har de senaste åren arbetat på Malmö högskola.
– Jag tillhör en del av samhället som oftast inte representeras i politiken. Att jag nu sitter i riksdagen hoppas jag kan hopp åt andra, att visa ett det också finns en ljus framtid, säger han.
Momodou Jallow har i flera år varit lokalpolitiker för Vänsterpartiet – han sitter i dag i Malmös kommunfullmäktige – men också som aktivist i olika antirastisiska sammanhang.
Framför allt har hans kraft lagts på Afrosvenskarnas forum för rättvisa, en organisation som vill skapa uppmärksamhet kring villkoren för personer med afrikansk bakgrund. För sitt engagemang har han fått utstå mängder av hot och trakasserier.
– Det är bra att folk med min bakgrund, som aktivister, kommer in i riksdagen. Särskilt nu när vi ser hur rasismen och nazismen vinner mark i hela världen, säger Momodou Jallow.
I riksdagen hoppas han kunna arbeta med framför allt migrationspolitik och ekonomisk politik.
–Vänsterpartiet har varit ett stabilt parti; vi har hela tiden haft samma budskap om en human flyktingpolitik. Konsekvensen av den politik som förs nu märks ju tydligt här i Malmö.
Vad gäller den ekonomiska politiken handlar det framför allt om att bekämpa arbetslösheten, menar vänsterpartisten.
– Många av dem som är långstidsarbetslösa är födda utanför Europa. Det är också de som utgör en underklass, som är fattigast. Deras verklighet behöver synas och höras i politiken, säger Momodou Jallow.
Gå till toppen