Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Amanda Svensson: Mats Persson levererar ett bakom-kulisserna-drama i miniatyr

Bild: Sveriges Radio

Mats Persson

Statsvetare

När Storbritannien förra sommaren röstade för att landet skulle lämna den europeiska unionen var vi många som inte förstod hur det kunnat gå till. Varför tycks så många britter övertygade om att ett ökat månande om nationalstaten var vägen framåt, trots att vi lever i en allt mer globaliserad värld? Varför hade dåvarande premiärministern David Cameron så till synes lättvindigt utlyst en folkomröstning?
Dagens sommarpratare Mats Persson, ekonom och politisk rådgivare åt Cameron under året som ledde fram till Brexit, levererar ett bakom-kulisserna-drama i miniatyr, måstelyssning för alla som inte kan få nog av politiska tv-serier.
Humor blandas med eftertanke när Persson berättar om att sitta med i möte mellan Cameron och Stefan Löfven (”Varför var svensken så tyst?”), om huskatten Larry på 10 Downing Street som inte verkar förstå att han kanske snart måste flytta, om de många lärdomar han dragit av den hysteriska valkampanjen.
Perssons analyser är väl underbyggda, fräscha och ibland provocerande. Det är till exempel inte varje dag man får höra någon uppriktigt hävda att David Cameron – mannen som gjorde den moderna europeiska politikens kanske största felbedömning och sedan drog sig tillbaka visslande intromelodin till tv-serien ”Vita huset” – var en briljant politiker.
Gå till toppen