Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Niinistö ska lära Trump om Ryssland

Finlands president Sauli Niinistö är inbjuden till Vita huset, en månad efter att ha träffat Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.Bild: Alexei Druzhinin/AP/TT
I slutet av juli träffade Finlands president Sauli Niinistö sin ryske kollega Vladimir Putin. Nu är det dags för en ny visit på hög nivå: den 29 augusti är Niinistö inbjuden till Vita huset för att träffa president Donald Trump.
Niinistö tror att bakgrunden är att USA blivit mer intresserat av Finland, och kanske specifikt då landets relation till den stora grannen i öst.
– Inte bara av Finland som Finland, utan av Finlands sätt att sköta saker och ting, säger Niinistö.
En formell inbjudan kom från Trump redan i november, men först nu har man spikat ett datum. Det är flera år sedan ett möte mellan USA:s och Finlands presidenter hölls, utan andra nationer närvarande.
– Under de här omständigheterna, där det är mycket svårt för Trump att närma sig Ryssland, kan Finland ge ett visst perspektiv på hur det är med Ryssland just nu och var Putins tankar rör sig, säger programchefen Mika Aaltola vid finska Utrikespolitiska institutet till FNB.
Gå till toppen