Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Polisen om sökandet efter Kim Wall: Vi letar efter en död person

Danska militära dykare letar under torsdagen igenom delar av Kögebukten, där ubåten Nautilus sjönk förra fredagen. Övrigt sökande efter försvunna journalisten Kim Walls kropp ligger nere på dansk sida.

Polisen i Köpenhamn räknar med att journalisten Kim Wall är död, det meddelades formellt vid lunch på torsdagen. Men kroppen är fortsatt borta.
– Ubåten seglade ut vid 19-tiden i torsdags, därefter finns det observationer av den vid omkring 23.30, säger Jens Møller, chef för Köpenhamnspolisens enhet för grova brott.
Jens Møller, chef för Köpenhamnspolisens enhet för grova brott, bekräftade formellt på torsdagen att man utgår från att den försvunna journalisten Kim Wall är död.Bild: John Alexander Sahlin/TT
– Sedan har vi inga säkra indikationer på var ubåten kan ha varit förrän klockan 10.14 dagen efter, strax innan den sjönk.
Polisen har mot den bakgrunden riktat in sökandet på Kögebukten, både på svensk och dansk sida. Lite djupare bottenfickor och djupgravar är i fokus för de dykare från danska försvaret som satts in.
– Vi har sökt mycket med flygplan över Öresund. Det är vårt klara antagande att vi letar efter en död person. Men arbetet har inte gett något och vi har avbrutit flygningarna nu, säger Jens Møller.
Däremot arbetar ännu en svensk polishelikopter med att leta, på begäran av danskarna. Hittills har den hunnit med området från Falsterbo upp till Öresundsbron, men har inte täckt området norr om bron, enligt Jens Møller.
Där har å andra sidan frivilliga Sjöräddningssällskapet varit runt på flera ställen under den gångna veckan.
Svenska sjöräddningen har frivilligt deltagit i sökandet efter försvunna journalisten Kim Wall.Bild: Johan Nilsson/TT
Jens Møller efterlyser fortsatt alla sorters observationer från Öresund. Allt från fritidsfiskare i roddbåtar till skeppare på större fartyg uppmanas att rapportera in minsta grej man ser flyta runt.
– Vi är också intresserade av negativa upplysningar, för att kunna utesluta att ubåten varit på vissa platser, säger Jens Møller.
Han ger exemplet att om någon befunnit sig i närheten av Køge bukt och tittat ut över vattnet utan att se något alls under den "tomma" tidsperioden 23.30-10.14, så kan det ändå hjälpa polisen.
Gå till toppen