Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Webbkamera riktas om efter säkerhetsvarning

En webbkamera som Karlskrona kommun satt upp för att locka turister var en säkerhetsrisk. Den var riktad mot Karlskronas hamninlopp och via den kunde vem som helst i världen i realtid följa hur flottans ubåtar och stridsfartyg rörde sig ut och in i hamnen.

HMS Belos är ett av de fartyg vars aktiviteter har kunnat följas av vem som helst via en webbkamera i Karlskrona. Arkivbild.Bild: Ingvar Karmhed/SvD-TT
Efter ett möte med försvaret har nu kommunen riktat kameran mot ett mindre känsligt område, rapporterar P4 Blekinge.
Webbkameran som följer rörelserna i hamninloppet har suttit uppe sedan 2009 och försvaret har tidigare förgäves bett att den ska plockas bort. Den brittiske författaren och försvarsanalytikern H I Sutton har i en intervju med Blekinge Läns Tidning lyft fram den som ett typexempel på hur det inte bör gå till.
– Man kan analysera rutter, mönster och förändringar i beredskap. Om man studerar webbkameran en längre tid kan man också se vilka fartyg som är aktiva och dra slutsatser om styrkor och svagheter inom försvaret, säger han till tidningen.
Karlskronas turistchef Terje Pedersen kan inte svara på varför inte detta beaktades när kameran sattes upp.
– Den har suttit där sedan 2009 och jag kan inte riktigt sådant, men det var ett annat säkerhetsläge då, säger han till radion.
Gå till toppen