Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Zlatan-smoothies på Malmöfestivalen ska skapa fler jobb för ensamkommande ungdomar

Zlatan går bäst. Men Sven Melander ligger inte långt efter.
Den stora gröna juicebaren på Davidshallsbron står där för att skapa jobb till ensamkommande ungdomar.

Somaye Mohsnay häller upp Sven Melander-smoothien.Bild: Lars Brundin
– Hm. Jag tar en Sven Melander, tack, säger mamman med cykelkärran i vilken tre barn klänger sig fast.
Somaye Mohsnay mixar jordgubbar med körsbär, banan och äpple. Sedan delar hon upp smoothien i tre pappmuggar, som mamman tar emot med ett leende. När Somaye Mohsnay var sjutton år kom hon ensam till Sverige från Afghanistan. Eller. Helt ensam var hon inte. Med sig hade hon sina två små barn, då ett och två år gamla.
– Om det var tufft? Det var mycket mer än tufft. Ord kan knappt beskriva.
Livet har varit bra i Malmö, tycker hon. Barnen går på förskolan och hon har pluggat svenska och sökt jobb.
– Men det har varit svårt att få jobb, därför är jag så glad för den här möjligheten.
Tillsammans med de tre kollegorna har hon fått lära sig grunderna i att driva juicebar på Malmöfestivalen. Hjärnan bakom projektet, som syftar till att skapa jobb för denna särskilt utsatta grupp på arbetsmarknaden, är Ashtar Jabri.
Ashtar Jabri är hjärnan bakom projektet, där ensamkommande ungdomar får möjlighet att prova på att jobba i en juicebar på Malmöfestivalen.Bild: Lars Brundin
– Jag har jobbat sex år på olika HVB-hem för ensamkommande ungdomar, så jag känner den här gruppen väldigt väl. De flesta blir väldigt väl omhändertagna när de anländer, men många hamnar utanför arbetsmarknaden när de lämnar HVB-hemmen, säger hon.
Idén till en foodtruck fick hon redan i januari. Malmö stad har tillsammans med en rad företag hjälpt till och sponsrat projektet.
– Rodrigo Lopez Calderon som har hand om maten på festivalen var väldigt schyst, han trodde på iden och lät oss få en plats och låna denna foodtruck, säger hon och riktar handen mot den stora gröna bilen med skylten "Green steps".
– Vi tar små, små steg mot något större. Jag kan bara ge de anställda en symbolisk lön i år, men jag hoppas och tror på mitt projekt. Det gäller för mig att få fler sponsorer, jag har bara börjat. Jag tror starkt på att man kan skapa jobb, att man inte bara behöver sitta och vänta på att de ska komma till en, säger Ashtar Jabri.
Somaye Mohsnay får en ny beställning, denna gången en Zlatan, det är lite riv i den: Ingefära, citron, mango, ananas, banan.
– Den går bäst av alla. Folk tycker det är kul att vi har namn på kändisar. "Nu har jag ätit Zlatan", haha.
Själv drömmer hon om att plugga vidare på högskolan.
–Kriminologi. Jag tror de kan behöva min hjälp.
Hon skrattar och mixar färdigt Zlatan-smoothien.
Gå till toppen