Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nicolas Le Riche: "Jag kan dansa på gatan"

Han har bytt Paris mot Stockholm och Théâtre des Champs Élysées mot Kungliga Operan. Nicolas Le Riche har just avslutat sin första vecka som ny chef för Operabaletten och har "ett ton idéer".

Nicolas Le Riche, ny balettchef på Kungliga Operan i Stockholm, har "ett ton" idéer men vill först prata med sina medarbetare om dem. Pressbild.Bild: Jean-Pierre Raibaud
– Jag är mycket lycklig över den fantastiska energi som finns här i huset, och över den här vackra dagen. Jag skiner i kapp med solen och är väldigt otålig att få komma i gång ordentligt.
Hur kan du lämna Paris för Stockholm?
– Jag har tillbringat mitt yrkesliv i ett fantastiskt teaterhus, i'Opéra de Paris, innan jag började på Théâtre des Champs Élysées. Där föddes på 1920-talet den svenska baletten under Rolf de Maré, så om ni tillåter har jag intrycket av att alltid ha varit förbunden med, kanske till och med förutspådd, att komma hit till Stockholm. Det är ett underbart operahus, med massor av resurser och för mig är det inte konstigare än så.
Men Stockholm är inte Paris?
– Det är sant, men det här är ett tillfälle för hela familjen att se världen på ett nytt sätt. Vi är väldigt lyckliga över att få komma hit.
Hur tänker du kombinera den klassiska dansen med den moderna?
– Jag menar att det inte finns en klassisk dans och en modern som ska kombineras, jag menar att det finns en enda sak att fullfölja och det är dansen, utan gränser, utan etiketter, utan markering eller markör.
Vad dansar du på din fritid?
– Jag bli rörd av folkdans, av etnisk dans, av väldigt sofistikerad dans, och av den enkla njutningen i att röra mina fötter och mitt huvud. Jag kan dansa vad som helst, det är inte alltid bra, men inget hindrar mig från att röra mig på det ena eller andra sättet.
Går du ut och dansar?
– Jag har tagit kurser i tango till exempel, och när jag var ung gick jag på diskotek. Annars dansar jag i duschen och jag kan dansa på gatan, när jag känner att jag har en särskild stund för mig själv, eller när jag har lust att uppleva alla dessa möjligheter av att använda min kropp.
Fakta

Nicolas Le Riche

• Född: 1972 i Sartrouville, norr om Paris.

• Familj: Gift med dansaren Clairemarie Osta. Tillsammans har de två döttrar, 10 och 13 år.

• Sysselsättning: De närmaste fem åren chef för Kungliga Operans balett i Stockholm.

• Karriär: Började på Parisoperans elevskola redan som tioåring. Fram till 2014 var han en av Parisoperans mest framstående dansare. Därefter började han på Théâtre des Champs Élysées där han startade L'Atelier d'Art Chorégraphique tillsammans med sin fru, Clairemarie Osta. Redan i 20-årsåldern träffade han Mats Ek och har dansat flera roller i hans koreografier, tillika rollen som Jean i Birgit Cullbergs "Fröken Julie".

Gå till toppen