Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tonåring erkänner bilsläpning och är släppt – ytterligare misstänkt anhållen

De livsfarliga bilsläpningarna i Malmö och Lund ser ut att klaras upp. En nittonårig man erkänner inblandning i sju brott och har släppts. Hans utpekade medbrottsling anhölls på torsdagskvällen och förhörs i dag.

– Nittonåringen har erkänt inblandning i samtliga ärenden och har berättat detaljerat, säger åklagare Fredrik Jönsson.
–Jag vill inte säga vilken roll han har haft. Om han har kört bilen eller hållit handen. Han har i och för sig sagt vad han gjort, men det vill vi hålla för oss själva ett tag till.
Det var på torsdagseftermiddagen som det andra, mer ingående, förhöret hölls med nittonåringen som greps i tisdags.
Misstanken: att han tillsammans med en eller flera medbrottslingar under förra veckan lockat till sig sju olika personer i Malmö och Lund och sedan släpat dem med sig efter bilen genom att passageraren fram hållit dem hårt i handen.
Ytterligare en anmälan har gjorts om försök till bilsläpning - på Gyllenkroks Allé i Lund vid midnatt, det aktuella dygnet då övriga fall inträffade.
Conny Andersen är en av bilsläparnas offer. Han skadade foten illa när han släpades längs Carl Gustavs väg i Malmö förra onsdagsmorgonen.
I alla sju fallen ska en svart SUV ha använts. Vittnesmål från offren för bilsläpningarna ledde till att en rutinpatrullerande polispatrull i tisdags eftermiddag fick syn på nittonåringen i en Jeep Compass i Malmö och stoppade honom.
Det är hans pappas bil och den togs i beslag, tillsammans med flera mobiltelefoner för undersökning och spårsäkring, medan nittonåringen frihetsberövades.
Det var en sådan här bil, en Jeep Compass, som användes vid bilsläpningarna i Malmö och Lund i förra veckan. Den brottsmisstänkte nittonåringen erkänner att han vara ute i sin pappas bil. [OBS bilden visar en annan bil av samma modell]Bild: Wikimedia Commons
Den ungen mannen erkänner inblandning i alla sju fallen så ingående och detaljrikt att åklagare Jönsson kände sig föranledd att släppa honom på fri fot i väntan på att utredningen ska bli klar.
–Jag gjorde bedömningen att det inte fanns skäl att häkta honom, mot bakgrund av hans förflutna, vad han sa och vad vi vet i övrigt, säger Fredrik Jönsson.
Förenklat kan det sägas att en person bara får häktas för att skydda en utredning eller om det är ett särskilt grovt brott hen misstänks för.
Men faran för kollusion, att han skulle kunna förstöra utredningen om han vore på fri fot, utraderades när han erkände.
Och risken för återfall i brott skulle vara liten i en häktningsdomares ögon – mannen är ostraffad.
Däremot har utredarna nu fått in ytterligare en misstänkt ung man. Även han är nitton, född 1998. Om den mannen pekades ut som medskyldig direkt av nittonåringen eller om han hittades på annat sätt framgår inte.
Han anhölls under torsdagskvällen och förhörs nu under fredagen.
Brottsrubriceringarna för fallen av bilsläpning är grov misshandel och försök till grov misshandel.
Gå till toppen