Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bilsläparna i förhör: "Vi ville skoja med folk"

Även den andre 19-åringen som misstänks för de livsfarliga bilsläpningarna i Malmö och Lund erkänner. Männen ska ha filmat när de begått dåden. Motivet: att skoja med folk.

Det var en sådan här bil, en Jeep Compass, som användes vid bilsläpningarna i Malmö och Lund i förra veckan. Den brottsmisstänkte nittonåringen erkänner att han vara ute i sin pappas bil. [OBS bilden visar en annan bil av samma modell]Bild: Wikimedia Commons
I en svart jeep av Suv-modell har de två 19-åringarna gett sig på sju fotgängare. Bilen är skriven på pappan till en av tonåringarna.
Först har de stoppat fotgängarna och frågar efter vägen. Därefter har mannen i passagerarsätet sträckt ut handen för att tacka för hjälpen, men istället tagit tag i fotgängarens arm och släpat personen längs marken i uppåt 100 meter medan bilen kör.
Nu har båda 19-åringarna spenderat var sin natt i arresten – och erkänt för polisen att de är föraren respektive mannen i passagerarsätet. Åklagaren har delgivit dem misstanke om sex fall av grov misshandel och ett försök.
– De erkänner samtliga misstankar som de är delgivna för, säger åklagaren Fredrik Jönsson.
Därför är båda 19-åringarna släppta trots att misstankarna kvarstår, den senaste försattes på fri fot i fredags klockan 13.26.
Samtidigt jagar polisen fortfarande de två personer som ska ha suttit i baksätet under de livsfarliga bilsläpningarna.
– Det finns uppgifter om att det kan ha varit fler personer i bilarna. Två personer har vi hört i nuläget, så det återstår ytterligare två personer, säger Fredrik Jönsson.
Varför har 19-åringarna gjort det här?
– Motivet som jag förstått det utifrån förhören är att de helt enkelt velat skoja med folk. Det var inte deras avsikt att skada, det var en rolig grej.
Har männen filmat bilsläpningarna?
– Det finns uppgifter om att de ska ha filmat, men jag har själv inte sett några filmer. Och jag känner inte till om de ska ha spridits på sociala medier.
Uppgifterna handlar om att vissa av offren uppfattat det som att en av männen i baksätet filmat förloppet.
Den senaste bilsläpningen ägde rum på Carl Gustavs väg den 9 augusti. 28-årige Conny Andersen drabbades när han promenerade hemåt vid 05.30-tiden.
Så här ser Conny Andersens högerfot ut efter att han hjälpt 19-åringarna hitta till Mobilia.
– Godtrogen som jag är gick jag fram. De ville veta vägen till Mobilia, men sade att de hittade dåligt eftersom de var från Oxie, har han tidigare sagt till Sydsvenskan.
Efter att mannen i passagerarsätet sträckt ut handen för att tacka Conny tog han ett hårt grepp – sen satte föraren gasen i botten.
– Jag märkte hur bilen skenade iväg och försökte springa, men till slut gick det för fort och jag hängde i luften efter bilen.
Conny Andersen fick en fraktur i foten – han är den som är värst skadad efter de sju dåden.
– De flesta har lyckligtvis klarat sig utan allvarligare skador, säger Fredrik Jönsson.
Det var en uppmärksam polispatrull som kände igen fordonet som mannen färdades i klockan 16.15 i Malmö i tisdags. Samma fordon misstänkts ha använts vid alla dåden. Polisen hade både bilmodellen och delar av registreringsnumret via vittnesuppgifter.
Även fast 19-åringarna erkänner pågår polisutredningen.
– Vi tänker titta lite i telefonerna som är i beslag. Och vi kommer att se om vi kan ta in övervakningsfilmer från olika ställen de kan tänkas ha varit på.
Ingen av 19-åringarna är kända för polisen sedan tidigare, enligt Fredrik Jönsson.
– Det är möjligtvis någon liten ungdomsförsyndelse sedan tidigare.
Den svarta stadsjeepen som tillhör den ena 19-åringens pappa är fortfarande i polisens beslag.
Gå till toppen