Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Arvid Jurjaks: Internetforskaren bjuder på livet bortom sociala medier

Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Annakarin Nyberg

Internetforskare och föreläsare

Hur vi beter oss i sociala sammanhang på internet är en av de mest intressanta frågorna just nu. Därför blir jag besviken när internetforskaren Annakarin Nyberg inte riktigt tycks vilja bjussa på sina kunskaper i sitt sommarprat.
Okej, jag förstår att hon som akademiker inte orkar följa en svängig och ibland okunnig offentlig diskussion. Jonas Thentes påhopp på internet i DN häromdagen känns ju till exempel lika rimlig att diskutera som förnekandet av strukturell rasism. Om internet är dåligt eller bra är liksom ingen fråga längre.
Men jag önskar ändå att Nyberg hade förmått haka i en större diskurs om sociala beteenden på nätet och de kommersiella och politiska intressena kring dem. Nu krafsar hon lite på ytan om härskartekniker och pratar kort om det annars högintressanta begreppet ”influencers”, alltså personer som anlitas för att påverka sina följares intresse för olika frågor eller produkter.
Istället blir det Annakarin Nybergs berättelse om sin bröstcancer som väcker mig ur sommarslummern. Historien om hur sjukdomen krockar med hennes bild av sig själv som del av en släkt med starka norrlänningar vittnar om hur identitet fortfarande formas av urgamla antaganden om plats och geografi. I det sammanhanget väger sociala mediers löften om att omskapa sig själv plötsligt lätt. På gott och på ont.
Läs alla artiklar om: Sommarpratarna 2017
Gå till toppen