Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Nana Håkansson: Östlunds filmknep funkar på radion

Ruben Östlund.Bild: YANN COATSALIOU/AFP

Ruben Östlund

Filmregissör

Dramaturgin du använder när du skriver filmmanus är mångt och mycket densamma som när du skriver radiomanus – det handlar om att skapa närvaro. Att skapa en bild och känsla i huvudet hos den som läser eller lyssnar.
Tack vare att Ruben Östlund lyckas med detta blir han den första sommarpratare som i år får mig att lyssna uppmärksamt i nittio minuter.
Jag tänker att han plagierar sig själv. Att hans sommarprat är något han redan har använt när han har föreläst som adjungerad professor vid filmhögskolan i Göteborg.
Med ord beskriver regissören ”rutan”, bilden, och hur den påverkar oss människor, oavsett om det vi ser framför oss är i form av en händelse på gatan eller något som utspelar sig kring ett middagsbord. Det vi tänker när vi ser en propagandafilm från IS eller en staty i Göteborg.
”Människan är en imiterande varelse, inte en rationell varelse”, konstaterar Ruben Östlund. Omedvetet reproducerar vi andra människors beteende, oavsett om det är ont eller gott. Vi kan också medvetet dra nytta av andras fördomar om hur verkligheten ter sig.
Det Ruben Östlund säger är inget revolutionerande, men tänkvärt, och stärker hans varumärke som en samhällskritisk röst.
Läs alla artiklar om: Sommarpratarna 2017
Gå till toppen