Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Vissa kvinnor får inte gå sfi och ta sina första steg in i samhället

Om inte kvinnor får gå sfi får de inte den utbildning och kunskap de har rätt till, tycker insändarskribenten.Bild: Pontus Lundahl/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Kära män! Jag vill naturligtvis helst rikta mig till era kvinnor, men när ni har läst lite mer kommer ni att förstå varför jag vänder mig till er män.
Jag undervisar i och på modersmålen pashto och dari på Hyllie park folkhögskola i Malmö nu, men jag har själv gått och går igenom olika faser för att anpassa mig till det samhälle som jag lever i nu och det gör min fru också. Om din fru ska kunna bli en del av det svenska samhället måste hon också anpassa sig. Jag vet att du kommer att fnissa åt mig och sedan prata om mig och säga: ”Idiot! Vem skulle vilja att en kvinna tar del av och har del i samhället? Varför?”
Vissa människor som kommer från konservativa familjer tycker att det är omoraliskt att kvinnor sitter i samma rum som män fyra till sex timmar och studerar svenska. Det är skamligt och ohederligt. Ofta stoppas kvinnor från sådana familjer från att delta i sfi och lära sig språket. De blir hindrade att ta sina första steg in i det nya landet och tvingas därmed att leva ett förkrympt och förlamat liv. Män som hindrar sina kvinnor att delta i sfi är stolta över sina handlingar för de har bevarat och försvarat sina principer, stått emot det sociala trycket och de hånar till och med andra som låter sina kvinnor delta i sfi. Men, varför sitter ni själva med andras fruar i ett rum och studerar svenska? Var finns skammen och hedern där?
Läs också Vi vill ha din åsikt – så här gör du
När jag frågar de här aktade herrarna varför deras fruar är obildade får jag det episka svaret: ”Det finns inga möjligheter för kvinnor att få utbildning i våra länder.” Än sen? Vad hindrar dem här, där det finns möjligheter?
Vissa kan komma med religionen som ursäkt och säga att det är inte tillåtet att blanda kvinnor och män. De flesta religioner som finns i Sverige har aldrig motsatt sig utbildning, utan har i stället uppmanat kvinnorna att sminka sig med kunskapens skönhet och smycken. Min egen religion, islam, har till och med förelagt att utbildning är obligatorisk för både män och kvinnor. Låt dem gå i slöjor! Vilka andra undanflykter har ni?
Vissa gömmer sig bakom: ”Vi är här tillfälligt och ska snart återvända till våra hemländer. Varför ska våra kvinnor ödsla tid på att lära sig ett språk som inte talas utanför Sveriges gränser?” OK. Ha en trevlig resa hem, men vad sägs om att era kvinnor tar med sig den här presenten. Vem kan lova att ni inte återvänder hit igen när allt kommer omkring?
Låt oss anta att ni verkligen är hårda, inte kan kompromissa med era principer, inte vill bryta med traditioner. Varför låter ni era döttrar gå i skolan, förskola, grundskola och gymnasium? Är det för att det är skolplikt i Sverige? Hur ska ni i så fall reagera om sfi blir obligatorisk?
Svara själva på alla mina frågor när ni kommer hem och ser att era fruars ansikten ser ut som frågetecken då de inte förstår hur samhället här fungerar, för att de inte har fått den kunskap de har rätt till.

Muhammad Sami

Muhammad Sami arbetar som modersmålslärare på Hyllie park folkhögskola i Malmö. Han har bott i Sverige i sju år, är gift och har tre barn.
Gå till toppen