Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Macrons stora utmaning: miljontals arbetslösa

Miljontals människor går utan jobb i Frankrike. Den nye presidenten Emmanuel Macron har lovat att minska arbetslösheten kraftigt med radikala reformer. Genomgripande förändringar är nödvändiga, anser experter. Men frågan är om Macron har lösningen.

Christel Laine, 39, är på jakt efter nytt jobb och skolar om sig för att arbeta som assistent med personalfrågor. Hon ser positivt på framtiden.Bild: Mehdi Chebil/TT
I den östra Paris-förorten Noisy-le-Grand har Christel Laine, 39, precis varit på en av arbetsförmedlingens workshops för arbetssökande. Hon är på väg tillbaka till arbetslivet efter en sjukskrivning och vill göra en förändring i livet. Nu omskolar hon sig för att arbeta med personalfrågor.
Trots att arbetslösheten är hög känner hon sig inte oroad för sin egen situation. Samtidigt träffar hon många andra som inte har det lika lätt.
– Jag har ett bra cv och jag är en positiv person. Jag kan tala för mig. Men för andra kan det vara svårt. En del som kommer hit kan inte ens skriva ett ord på franska, säger hon.
Sedan finanskrisen 2008 har arbetslöshetsnivån i Frankrike stadigt gått uppåt och under de senaste fem åren har den legat över 10 procent.
– Arbetsmarknaden har gradvis försämrats, men inga strukturella förändringar har gjorts. Vi har inte testat några riktiga reformer som våra europeiska grannar, som Storbritannien och Tyskland, säger ekonomiprofessorn Yannick L'Horty, specialist på arbetsmarknaden vid Université Paris-Est.
Presidenten Emmanuel Macron vill göra det enklare för arbetsgivare både att anställa och att säga upp folk. Han vill också öka företagens möjligheter att förhandla om villkor utan att förbinda sig till en branschstandard.
Arbetslöshetsförsäkringen ska också utvidgas för att gälla fler.
– Det är de mest radikala reformer vi har haft i Frankrike på flera decennier, säger Yannick L'Horty.
Han konstaterar samtidigt att det återstår att se exakt hur reformerna kommer att utformas – och om de blir av.
Under sina 100 första dagar på presidentposten har Macron fått grönt ljus att gå vidare med sina planer på att reformera arbetsmarknadslagstiftningen.
I juni var 6,3 miljoner fransmän inskrivna på arbetsförmedlingen men i praktiken går många fler utan arbete, enligt Rémi Rigaud, rådgivare på det franska fackförbundet CGT.
Rigaud anser att Macrons reformer ökar osäkerheten på arbetsmarknaden.
– Tillgången till bostäder, sjukvård och skola och ökande klyftor mellan fattiga och rika är större bekymmer. Jag tror att Macron kan minska den officiella arbetslösheten, men inte den verkliga arbetslösheten, säger Rémi Rigaud.
Men i landets ekonomi finns ljuspunkter. Tillväxten är bättre än på länge och arbetslösheten har visat en sjunkande trend under 2017.
Yannick L'Horty tycker att det Macron talar om är ”riktiga” reformer som kan få effekt.
– Det är inte en policy som ensam kommer att fixa arbetslösheten. Men den är absolut nödvändig i en situation där ekonomin börjar gå bättre.
L'Horty tror att Macron kan dra nytta av den gynnsamma ekonomiska situationen i Frankrike.
– Det finns ingen bättre kontext att påbörja reformer. Det är bra tajming.
Arbetssökande Christel Laine hör till dem som sätter ett stort hopp till den nye presidenten.
– Jag tror att han kommer att förändra saker till det bättre. Vi behöver börja om på nytt. Arbetslösheten är hög och det har hänt mycket som är tråkigt, som attackerna. Vi måste vara positiva, säger Christel Laine.
Fakta

Macrons löften till arbetsmarknaden

Macrons mål är att få ner arbetslösheten från 10 till 7 procent under mandatperioden, det vill säga till 2022. Några punkter i programmet:

– Avregleringar på arbetsmarknaden med minskat anställningsskydd.

– Det ska bli både enklare och billigare att anställa och att säga upp personal.

– A-kassan öppnas även egenföretagare, entreprenörer och bönder, och ska underlätta övergången från ett arbete till ett annat.

– Staten ska ta över kontrollen över arbetslöshetsförsäkringen och att villkoren efterlevs.

– Utbildningssystemet och yrkesutbildningarna ska ses över för att bättre matcha arbetsmarknadens behov.

– Stora investeringar i kompetensutveckling.

Källa: La République en marche

Fakta

Arbetslösheten i Frankrike

Arbetslöshetsnivån i Frankrike har under många år pendlat runt 10 procent.

Landet placerar sig på en sjundeplats på listan över länderna med högst arbetslöshet inom OECD.

Under första kvartalet i år sjönk den för första gången på fem år till under 10 procent och landade på 9,6 procent, enligt den nationella statistikbyrån Insee.

Under andra kvartalet sjönk arbetslöshetsnivån ytterligare något, till 9,5 procent.

Källor: Insee, OECD

Gå till toppen