Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mänskliga rättigheter lockar till Lund

Två veckor i Lund kan vara en omvälvande upplevelse. När Viktor Artemenko och Nino Tsikhelashvili åker hem till Ukraina och Georgien tar de med nya tankar om hur ett öppet samhälle kan fungera och vad mänskliga rättigheter betyder.

Viktor Artemenko från Ukraina och Nino Tsikhelashvili från Georgien deltar i en kurs i mänskliga rättigheter vid Lunds universitet.Bild: Ingemar D Kristiansen
Viktor Artemenko och Nino Tsikhelashvili är i Lund för att delta i en tvåveckorskurs i mänskliga rättigheter som Lunds universitet och Raoul Wallenberginstitutet anordnar på uppdrag av Svenska Institutet. Kursdeltagarna kommer i huvudsak från före detta Sovjetunionen och de flesta är statstjänstemän.
Det är Viktor Artemenkos jobb att rädda den senaste revolutionens landvinningar i Ukraina. Han arbetar med medborgarorganisationer som vill se till att den ukrainska statsapparaten reformeras i demokratisk riktning och att korruptionen bekämpas mer effektivt.
– Vi hade en revolution för tre och ett halvt år sedan, och en annan revolution för tretton år sedan. Efter den första, orangea revolutionen trodde folk att de hade gjort sitt och gick hem. Men den nya regeringen gjorde inte sitt jobb. Denna gång gick folk inte hem, utan började arbeta aktivt för att driva igenom förändringen, säger Viktor Artemenko.
Efter maktskiftet i Ukraina våren 2014 har civilsamhället genom olika medborgarorganisationer antagit en aktiv roll för att stoppa en ny återgång till utgångsläget. I början var det lätt för aktiva medborgarorganisationer att driva igenom viktiga reformer, nu har det blivit svårare, menar han.
– Vår viktigaste målsättning just nu är att få till stånd en speciell korruptionsdomstol, eftersom korruptionen är det största problemet i Ukraina.
En annan av deltagarna är Nino Tsikhelashvili från Georgien. Hon arbetar med förtroendeskapande åtgärder under den officiellt erkända regeringen för det georgiska Abchazien, som sitter i Georgiens huvudstad Tbilisi.
I praktiken styrs utbrytarrepubliken Abchazien av en helt annan, ryskstödd regering. Ändå finns det saker som regeringen i Tbilisi kan göra, säger Nino Tsikhelashvili.
– Visst, vi har inte kontroll över territoriet, men det finns många internflyktingar som har rätt att återvända. Vi har många nationella och internationella projekt kring kulturarv och traditioner, oftast i andra länder, för då är det lättare för alla parter att mötas.
I kursen i Lund ingår flera studiebesök som syftar till att visa deltagarna hur det svenska systemet fungerar. I nästa steg ska några kursdeltagare få gå bredvid en kollega i Sverige och följa arbetet under en tid. Det hoppas Nino Tsikhelashvili att hon får möjlighet att göra.
– Det verkar vara ett väldigt bra sätt att lära sig mer.
Viktor Artemenko tycker att han bara efter några dagar på kursen i Lund har fått upp ögonen för mänskliga rättigheter på ett helt nytt sätt.
– I fortsättningen vill jag ta speciell hänsyn till mänskliga rättigheter i alla projekt vi arbetar med. När vi arbetar exempelvis med sjukvårdsfrågor ska vi inte bara titta på hur ett sjukhus ska se ut, utan vi måste ha med det breda perspektivet. Det är bara på det sättet reformerna blir hållbara i längden.
Nino Tsikhelashvili från Georgien och Viktor Artemenko från Ukraina är i Lund för att studera mänskliga rättigheter.Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen