Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mattis: Strategi klar för Afghanistan

USA:s försvarsminister Jim Mattis. Arkivbild.Bild: Alex Brandon
President Donald Trump har nu fattat beslut om USA:s framtida strategi när det gäller Afghanistan, uppger försvarsminister Jim Mattis – som dock inte avslöjar några detaljer om strategin. Dem ska presidenten själv presentera på måndag kväll amerikansk tid.
I månader har det spekulerats om de amerikanska planerna för Afghanistan, om huruvida Trump kommer att tillåta försvarshögkvarteret Pentagon att skicka fler soldater till landet. Men enligt Mattis har alltså beslutet nu fattats efter en "ytterst noggrann" granskning av förutsättningarna, där stora delar av regeringen deltagit.
Det har snart gått 16 år sedan USA gick in i Afghanistan med målet att krossa al-Qaida och talibanerna. Som mest stred omkring 130 000 soldater från Natostyrkan Isaf i landet. Styrkans stridande uppdrag avslutades officiellt den 31 december 2014, och det nuvarande icke-stridande uppdraget kretsar kring utbildning, rådgivning och stöd.
Gå till toppen