Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Lotta Wendel: Värdig och vacker avslutning på årets sommarprat

STOCKHOLM 2016-01-19 Stina Ekblad medverkar i Presidentskorna. På tisdagen presenterades Dramatens vårprogram.Foto Maja Suslin / TT / Kod 10300Bild: Maja Suslin/TT

Stina Ekblad

Skådespelare

Där det privata under sommarprogrammen alltför ofta framförts som något opersonligt och schematiskt, gällde det omvända under denna halvannan timme med Stina Ekblad. Att programmet direktsändes kan också ha gett en extra nerv, även om pratorna var noga förberedda. Stina Ekblad berättade också hur hon föredrar manus exakta som partitur och tråkas ut av att arbeta på känn.
Musiken i programmet skapade ytterligare stämning. Edvard Grieg och Richard Strauss stod för de storvulna känslorna och Frida Hyvönen för det direkta tilltalet.
Efter att tidigare under sommaren hört Johan von Schreeb berätta om hur det är att som läkare lämna ett cancerbesked och Annakarin Nyberg beskriva patientens upplevelse av att ta emot meddelandet, fick vi här en vacker och lindrande reflektion över livet och döden. Stina Ekblads diktion tog fram varje stavelse och känsla i Edith Södergrans poesi. Men också Ekblads egna ord gav det svåraste en uthärdlig plats i livet; När orden faller droppvis i ett öppet hjärta är det möjligt att förstå att döden kan vara snäll. Att hon kan vara någon som lugnt och stillsamt tar emot våra liv, som ett avlagt plagg.
Med Stina Ekblads sommarprogram avslutades sommarsäsongen med skönhet, lyrik och tröst.
Läs alla artiklar om: Sommarpratarna 2017
Gå till toppen