Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Ingen ska behöva frukta för sitt liv och sin hälsa på jobbet.”

Arbetsmiljöverket måste sätta hårdare press på de arbetsgivare som vi från fackets sida inte kan påverka när det gäller säkerheten för de anställda. Det skriver Susanna Gideonsson, ordförande i Handelsanställdas förbund.

Under 2016 anmäldes i Malmö 46 butiksrån med skjutvapen. Det är över hälften av alla rån i staden under samma period, skriver Susanna Gideonsson.Bild: Patrick Persson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
I Malmö har den senaste tiden flera små butiker utsatts för rån med skjutvapen. Söndagen den 23 juli begicks tre väpnade rån mot butiker, och den 4 augusti sköts två anställda under ett rån mot en butik i Södra Sofielund.
Under 2016 anmäldes i Malmö 46 butiksrån med skjutvapen. Det är över hälften av alla rån i staden under samma period.
Handelsanställdas förbund ser med oro på utvecklingen.
Tyvärr ser vi att det finns mindre butiker som är särskilt utsatta för rånrisk idag. Till skillnad från de stora butikerna har de inte överfallslarm, sedelboxar och rutiner för pengahantering och värdetransporter. De är inte anslutna till Svensk Handel och har inget avtal med facket och de anställda saknar därmed det skyddsnät som kollektivavtalet skänker.
När fackets skyddsombud inte har möjlighet att komma in på en arbetsplats för att säkerställa att arbetsgivaren vidtagit säkerhetsåtgärder, vilar ansvaret tungt på Arbetsmiljöverket.
Enligt Brottsförebyggande rådets senaste statistik har butiksrånen i landet minskat med ungefär 7 procent under det första halvåret 2017, jämfört med samma period 2016. Även rån med skjutvapen har minskat. Det är glädjande siffror, men det är alltför tidigt att tala om en varaktig trend.
Rån med skjutvapen kan få förödande konsekvenser för den som drabbas. Förutom eventuella skottskador och andra fysiska men kan det leda till ångest, stressymptom och svårigheter att återgå i arbete.
Risken för handelsanställda att skadas allvarligt på arbetet har ökat markant de senaste åren på grund av tillgången på skjutvapen. Här har arbetsgivarna ett stort ansvar. Enkla skyddsåtgärder som till exempel förbättrad insyn och avlägsnande av möjliga flyktvägar har i internationella studier visat sig ha god effekt.
Kontantfria kassor och slutna kontantsystem är till mycket stor hjälp för att förebygga rån. Men det måste också finnas tillräckligt många anställda i butiken, tydliga säkerhetsrutiner och de anställda måste få säkerhetsutbildning och känna till vilken hjälp Brottsofferjouren kan bidra med. Parallellt måste politiker och polis göra mer för att minska tillgången till skjutvapen.
Arbetsgivarorganisationen, facket, anställda och polisen samarbetar sedan flera år i programmet ”Skydd mot rån i handeln”. Det består av 13 rånförebyggande punkter, som rätt genomförda kan öka säkerheten för de anställda. Uppfyller en butik alla punkterna kan den bli certifierad, godkänd, av en besiktningsman från polisen, men det kan även göras av kommunernas lokala brottsförebyggande råd, arbetsgivarorganisationen eller facket.
Tyvärr har vi inte kunnat certifiera så många butiker som vi skulle vilja, eftersom polisens resurser är alltför små. Handelsanställdas förbund och Svensk Handel har under lång tid påpekat det för ansvariga politiker och betonat att det behövs fler poliser på gator och torg för att motverka rån, snatterier och stöld.
I det kollektivavtal som Handels och Svensk Handel tecknade i våras finns bland annat ett särskilt tillägg om vikten av att stärka säkerheten i branschen.
Med programmet "Skydd mot rån i handeln" når vi dessvärre inte heller de mest utsatta handlarna. I regel kommer fackets skyddsombud inte in på mindre arbetsplatser där vi saknar medlemmar. Vi kan därför inte undersöka vilka säkerhetsåtgärder som vidtagits och om det till exempel finns rutiner för krishantering och rehabilitering. I flera fall känner vi inte ens till att de små butikerna existerar.
Nu måste Arbetsmiljöverket sätta hårdare press på de arbetsgivare som vi från fackets sida inte kan påverka när det gäller säkerheten för de anställda. Ingen ska behöva frukta för sitt liv och sin hälsa på jobbet.

Susanna Gideonsson

Susanna Gideonsson är ordförande för Handelsanställdas förbund.
Gå till toppen