Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Löfven ska tänka till om arbete för FN

Statsminister Stefan Löfven och Mauritius premiärminister Ameenah Gurib-Fakim får två år på sig att lägga fram sin vision om framtidens arbetsmarknad. Då ska den nya FN-kommission de leder vara klar med en rapport.

Statsminister Stefan Löfven ska tillsammans med Mauritius president Ameenah Gurib-Fakim leda en FN-kommission som ska tänka till om framtidens arbetsmarknad. Arkivbild.Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Syftet är att analysera hur genomgripande, långsiktiga förändringar, som exempelvis digitalisering, klimatförändringar och demografi, påverkar arbetsmarknaden och hur globaliseringen ska vara till nytta för alla. Rapporten ska innehålla rekommendationer till det internationella arbetslivsorganet ILO.
Vid lanseringen hos ILO i Genève lyfte Gurib-Fakim fram klimatförändringarnas och migrationens inverkan på många länders utveckling, också på arbetsmarknaden. Mauritius arbetar hårt för att få hejd på att unga flyttar ut i jakt på jobb, sade hon och framhöll att människohandel och barnarbete måste förpassas till historien.
Stefan Löfven listade tre aspekter som han anser rapporten som ska levereras till ILO:s hundraårsjubileum 2019 måste ta upp:
– Det handlar om att gynna innovation, att satsa på utbildning, bättre dialog mellan löntagare och arbetsgivare och mer välfärd, som mer barnomsorg för att kvinnors möjligheter på arbetsmarknaden ska bli bättre, sade Löfven.
Förutom Löfven och vice ordförande Gurib-Fakim består kommissionen av ett 20-tal experter från olika delar av världen. De företräder fack, arbetsgivarorganisationer och företag men har också hämtats ur forskning och regeringar.
Fakta

Kommissionen

Kommissionen om framtidens arbetsmarknad rapporterar till ILO, FN.s arbetslivsorgan.

En slutrapport ska presenteras 2019 och behandla sådant som jobb till rimliga villkor för alla, organisation av arbete och produktion och makten över arbetet.

Kommissionen leds av statsminister Stefan Löfven och öriket Mauritius premiärminister Ameenah Gurib-Fakim.

Källa: ILO

Gå till toppen