Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Ny festival i Malmö ska skapa verkliga möten

På tisdagen förvandlas Enskifteshagen i Malmö till en möjligheternas park. I tolv dagar ska Opportunity Space Festival sammanföra människor med olika bakgrund för att få in fler på arbetsmarknaden. I specialbyggda Folkets House ska alla programpunkterna äga rum.

Folkets House är ritat av Rik Ekström från ARExA i New York, Gustav Fagerström från Walter P. Moore i New York, Milad Barosen från Milou Group i Stockholm och Nathan King från Virginia Tech School of Architecture + Design, Center for Design Research i Blacksburg, USA.Bild: Hussein El-alawi
Mellan Lantmannagatan och Norra Grängesbergsgatan i Malmö finns grönytan Enskifteshagen som idag är mest känd för Rörelselekplatsen och kanske även Falafel Baghdad. Men på tisdagen är det där premiär för en satsning som omskrivits positivt även i amerikansk affärspress.
För ett år sen började nämligen New York-baserade Van Alen Institute att diskutera med svenska White Arkitekters vd Monica von Schmalensee och Malmös stadsbyggnadsdirektör Christer Larsson angående möjligheten att använda design som ett verktyg för att att förenkla för nyanlända flyktingar.
Malmös speciella position som mottagarstad för många flyktingar gjorde att satsningen Opportunity Space Festival ska äga rum här nu i tolv dagar.
Tanken var att skapa en ”opportunity space”, en plats som möjliggör nya möten mellan människor och förenklar för folk att komma in på arbetsmarknaden. För att skapa denna plats utlyste man en designtävling där ”Folkets House” blev vinnarförslaget och nu är paviljongen på plats.
Folkets House ska under tolv dagar utgöra platsen för nya möten. Paviljongen är byggd av Skanska som donerat arbetskostnaden.Bild: Hussein El-alawi
De kommande dagarna kommer Folkets House att fyllas med programpunkter där man kan lära sig att skriva ett cv, förbättra sin intervjuteknik, träffa nya människor, lyssna på ståupphumor, sjunga karaoke och mycket annat. Hela programmet hittar ni här.
– Van Alen Institute har arbetat med att skapa publika mötesplatser i runt 35 år. Något vi gjort som många känner till är de röda trapporna på Times Square i New York. Vi gör gärna projekt där vi för samman folk från olika ståndpunkter och vi älskar att göra det på en offentlig plats istället för på internet, för vi människor är mycket mer hövliga när vi träffas i verkligheten. Så vi vill gärna föra samman folk fysiskt, säger David van der Lee, vd på Van Alen Institute.
David van der Lee (i mitten i mörka kläder) berättar att det inte är klart vad som ska hända med Folkets House när Opportunity Space Festival är över den 3 september, men att Malmö stad har rätten att behålla paviljongen.Bild: Hussein El-alawi
Bakom programsättningen står organisationen Individuell människohjälp där Aida Al Akrawi är programkoordinator för festivalen.
– Det ska vara en mötesplats där man kan få information, färdigheter och utbyte. Vi vänder oss till Malmöbor som har en fråga som behöver ett svar. Det kan gälla arbetsmarknad, socioekonomiska problem eller bara att man vill träffa folk. Det kan vara att man behöver hjälp med Migrationsverket, Skatteverket eller Arbetsförmedlingen, säger Aida Al Akrawi.
Aida Al Akrawi är festivalens koordinator och berättar att festivalens innehåll ska översättas till flera språk för att nå ut till så många nyanlända som möjligt.Bild: Hussein El-alawi
Alla programpunkterna går att sortera under rubrikerna ”arbete”, ”kultur” och ”inkluderande stad”.
Milad Barosen som har varit med och designat ”Folkets House”-byggnaden kallar Opportunity Space Festival för en integrationsfestival och vill gärna se att ordet ”integration” får en bredare betydelse.
– Integration ses som tungt och byråkratiskt, men det handlar egentligen bara om en person som flyttar från ett område till ett annat. Hur snabbt kan man få in den personen i sitt nya sammanhang? Jag kan relatera till det själv för när mina föräldrar flydde till Sverige från Iran så fanns det inget ”opportunity space” dit man kunde gå, utan man fick gå till Invandrarverket. Och jag tycker att det är bra att man hittar en mer festlig sida av integration, säger Milad Barosen.
Milad Barosen (till vänster) och Rik Ekström (till höger) är två av krafterna bakom Folkets Houses design.Bild: Hussein El-alawi
Bland aktörerna på plats finns Planas som utgörs av en grupp nyanlända arbetssökande arkitekter som träffades på ett språkkafé i Malmö. I Enskifteshagen har de ritat och byggt möbler till det öppna kafé som de ska driva under festivalen.
– Vi vill gärna förändra attityden hos jobbsökande så att de inte bara går till företag och söker jobb, utan även skapar saker under tiden och gör vad du kan, säger Ayesha Sharmin som är Planas enda ingenjör.
På tisdagen invigs Opportunity Space Festival klockan 12.30 och på plats under första dagen hittar man Good Malmö, Röda Korset, Odlingsnätverk Seved, Sveriges Arkitekter, Individuell människohjälp och Planas som ska hålla i olika programpunkter. På onsdagskvällen blir det en ståupptävling där vinnaren får uppträda på Lund Comedy Festival. Lördagen den 2 september avslutas Opportunity Space Festival.
Håll koll på Malmös kulturliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen