Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

18-åring döms efter gruppvåldtäkt i Arlöv

Den numera 18-årige pojken hade sex med flickan mot hennes vilja. Hovrätten fastställer nu tingsrättens dom till tio månaders sluten ungdomsvård. En 14-åring deltog också i övergreppet, men han slipper straff.

Övergreppet inträffade på grönområdet mellan motorvägen och rapsvägen i Arlöv.
Läs också 17-åring åtalas för grov utomhusvåldtäkt i Arlöv
Det var sent på kvällen den 13 januari i år som de tre kompisarna befann sig vid ett grönområde mellan väg E22 och Rapsvägen i Arlöv.
Enligt flickans berättelse tvingade den då 17-årige pojken ner henne på marken och drog av henne byxor och trosor. Han hade sedan samlag med henne flera gånger och tvingade henne att utföra andra sexuella handlingar. Också en 14-åring, som flickan tidigare varit tillsammans med, deltog i övergreppet.
Då flickan direkt när hon kom hem berättade för sin mamma om vad hon utsatts för kunde polisen säkra DNA-spår på hennes kropp som kopplades till till den äldre pojken, som nu har hunnit fylla 18 år.
18-åringen nekar till alla anklagelser, men dömdes i Malmö tingsrätt för grov våldtäkt och olaga hot till tio månaders sluten ungdomsvård och utvisning.
Brottet anses av rätten särskilt hänsynslöst eftersom flickan har en svag intellektuell funktionsnedsättning, då flera personer varit delaktiga i övergreppet samt att våldtäkten begåtts utomhus mitt i vintern under minst en och en halv timme. Den aktuella kvällen låg temperaturen på mellan 0 och -1,6 grader enligt domen.
Eftersom 14-åringen är minderårig har han inte åtalats efter händelsen.
Läs också Tonåringarnas egen film dömer 17-åring för våldtäkt
Saken har efter överklagan tagits upp i hovrätten, som fastställer straffet på tio månaders ungdomsvård. Rätten river däremot upp beslutet om utvisning, men hänvisning till att pojken är ung, tidigare ostraffad, har mått mycket psykiskt dåligt i under sin tid i Sverige samt det dåliga säkerhetsläget i Afghanistan.
Detta betyder inte med säkerhet att 18-åringen får stanna i Sverige. Hans asylansökan avslogs av Migrationsverket redan i september 2014. Han överklagade beslutet, men i mars 2016 meddelade Migrationsverket att man inte skulle ta upp frågan om uppehållstillstånd för pojken till ny prövning.
Sverige utvisar fortfarande människor till Afghanistan, men under den senaste tiden har kritiken mot utvisningarna vuxit. För knappt två veckor sedan gick dessutom Afghanistans flyktingministrar ut och vädjade till Sverige att stoppa utvisningarna av afghanska flyktingar.
Läs också Afghanistan vill stoppa utvisningar
Gå till toppen